От древни времена хората за възхвалявали слънцето за това, че дарява светлина и топлина. Но изучавайки тази звезда те стигнали до извода, че неговите свойства далеч не са еднозначни – едновременно с ползата светилото може и да вреди.

Особено възприемчиво към неговото въздействие е тялото на човека, и става въпрос не само за загар и за лунички. Да изброим слабоизвестните факти за плюсовете и минусите на влиянието на слънчевите лъчи върху човешкия организъм.

Попълване и разрушаване на витамин Д

Много хора знаят, че слънчевите бани са отличен начин за зареждане на тялото с витамин Д, недостигът на който може да стане причина за развитие на рахит, остеопороза, множествeна склероза.

Дори е възможно да стане уязвим на грип. Достатъчно е да прекараме 10-15 минути под сутрешното слънце, за да се наслади кожата на топлите лъчи, като активизира синтеза на витамина.

Но британските учени твърдят, че твърде дългият престой на слънце често се последва от обратен ефект – понижаване нивата на калциферол.

Червени следи по кожата

Ако многократно в продължение на много години прекарваме на слънце, без каквато и да е защита, тялото може да се покрие със странни червени петна.

Причина за това е стареене на кожата – лъчите на слънцето постепенно отслабват структурата на кожата около кръвоносните съдове, заради което се разширяват и стават по-забележим. В резултат кожата се покрива с червеникави или кафяви петна или с ленти.

Най-често се образуват по шията или по бузите. Под постоянното въздействие на слънцето строителният материал на кожата – белтъците, буквално се разпадат.

Колагенът се разпространява по цялата дерма, като принуждава кръвоносните съдове да се проявяват по повърхността на цялата кожа.

Дерматолозите твърдят, че това явление може да се сравни с варене на яйца. Кокошите яйца не могат да се върнат в несварено състояние, така не може да се върне обратно и процесът на образуване на слънчеви петна.

Позитивни емоции

Харвардски учени през 2014 година провеждат изследване, което показва, че слънцето може да оправи настроението на хората и да дарява положителни емоции, кара ги да се усмихват.

Но не само заради топлината и светлината. Влиянието на слънчевите лъчи е свързано с освобождаването в тялото на човека от химическото вещество на доброто настроение, известно като бета-ендорфин.

За бързо подобряване на настроението е достатъчно да се разходим за няколко минути под ярките лъчи на слънцето.

Но не трябва да се забравя и за защитата. Според твърденията на учени, продължителният и постоянен престой под УВ-лъчи може да доведе до зависимост от слънцето.

Влошаване на зрението

В повечето случаи причината за лошото зрение е стареенето на организма. Но според резултатите от съвременните изследвания, влиянието на слънчевата светлина върху тялото може да влоши ситуацията, особено над 40 години.

УФ-лъчите, от които страда кожата, могат да навредят и на очите, като се повишава риска от развитие на глаукома. В някои ситуации това може да доведе до слепота. Най-оптималното и простото решение за защита на очите от слънцето – носенето на слънцезащитни очила.

Внезапен обилен обрив

При дълъг престой под слънцето се развива и още едно състояние под название „полиморфно леко изхвърляне”. При него кожата бързо се покрива с обрив и силно сърби, причината също е прекомерно излагане на слънце.