Първите споменавания за оцета историците откриват преди 10 000 години.

През различните периоди от историята се е използвал ту като целебна напитка, ту за мариноване, ефективен антисептик и лекарство срещу изгаряния.

Названието „оцет“ произхожда от Франция. В дословен превод означава кисело вино.

Историята разказва, че някога древните винари забравили виното на слънце.

То вкиснало и придобило специфичен вкус и аромат.

Дожаляло ги да изхвърлят цялата ферментирала напитка и затова се опитали да ѝ намерят ново приложение.

Днес оцетът наистина може да се определи като универсален продукт.

Преди още 5 000 г. пр.н.е във Вавилония го използвали като подправка и консервант.

Древните гърци с негова помощ мариновали зеленчуци и месо, а римляните го използвали като напитка за справяне с жаждата.

Хипократ високо ценял оцета заради неговите лечебни свойства, препоръчвал с него да се обработват рани и изгаряния.

А пророкът Мохамед веднъж казал, че Аллах благославя оцета.

В Библията оцетът се споменава в сцената за разпятието на Христа.

Пропитата с оцет гъба, която сложили в устните му, предназначена за облекчаване на мъките.

Факт!

В продължение на много векове оцетът се произвежда от различни видове суровина – грозде, плодове, мед, картофи и зърнени.

Без значение използвания изходен продукт, процесът на приготвяне остава на практика неизменен.

Това е ферментация на естествените захари в спирта, а след това и вторична ферментация.

Рецепти за кулинари – 5-те най-добри вида оцет

Най-популярните видове оцет днес са тези, приготвени от херес, мадера, портвайн, бяло и червено вино, ябълки и ориз.

Някои от тях са достъпни за всеки, други се причисляват към елитните сортове и са с колекционерска стойност.

С какво са полезни отделните видове?

1. Ябълков оцет

Това е истински еликсир за здравето, който намира своето приложение не само в кулинарията, но и в медицината и в козметиката.

По време на Първата световна война с ябълков оцет обработвали раните.

В домашните ритуали за красота от него се приготвят тоници за бързо възстановяване на кожата от слънчеви изгаряния и агресивни козметични процедури.

2. Дестилиран бял оцет

Универсален вид оцет и класика на домашната кулинария.

Опитните кулинари и готвачи го използват за приготвяне на множество ястия.

Идеален е за консервиране и приготвяне на маринати.

3. Балсамов оцет

Родината му е слънчева Италия, днес това е един от най-скъпоструващите видове оцет.

За производство, се събират специални сортове бяло вино, сокът на които се вари до получаване на гъста тъмна маса.

След това се смесва със винен оцет и се получава истински шедьовър.

Експертите твърдят, че балсамовият оцет намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и укрепва костите.

В неговия състав се съдържа полезният антиоксидант кверцетин и витамин С.

4. Червен винен оцет

Радва се на най-голяма популярност в Южна и Централна Европа, включително и у нас.

Произвежда се от червено вино.

Съдържа пълен набор от антиоксиданти, които препятстват действието на свободните радикали.

5. Бял винен оцет

Не е толкова ароматен, колкото неговият червен събрат, за сметка на това освежава салатите, без да подсилва аромата на съставните компоненти.

Най-често се използва за приготвяне на маринати и консерви.

В сравнение с белия дестилиран оцет и с ябълковия не е толкова кисел.

Съдържащи се в негови антиоксиданти и полифеноли го правят полезен за сърцето.