Първите споменавания за оцета историците откриват преди 10 000 години.
През различните периоди от историята се е използвал ту като целебна напитка, ту за мариноване, ефективен антисептик и лекарство срещу изгаряния.
Названието „оцет“ произхожда от Франция. В дословен превод означава кисело вино.
Историята разказва, че някога древните винари забравили виното на слънце.
То вкиснало и придобило специфичен вкус и аромат.
Дожаляло ги да изхвърлят цялата ферментирала напитка и затова се опитали да ѝ намерят ново приложение.
Днес оцетът наистина може да се определи като универсален продукт.
Преди още 5 000 г. пр.н.е във Вавилония го използвали като подправка и консервант.
Древните гърци с негова помощ мариновали зеленчуци и месо, а римляните го използвали като напитка за справяне с жаждата.
Хипократ високо ценял оцета заради неговите лечебни свойства, препоръчвал с него да се обработват рани и изгаряния.
А пророкът Мохамед веднъж казал, че Аллах благославя оцета.
В Библията оцетът се споменава в сцената за разпятието на Христа.
Пропитата с оцет гъба, която сложили в устните му, предназначена за облекчаване на мъките.
Факт!
В продължение на много векове оцетът се произвежда от различни видове суровина – грозде, плодове, мед, картофи и зърнени.
Без значение използвания изходен продукт, процесът на приготвяне остава на практика неизменен.
Това е ферментация на естествените захари в спирта, а след това и вторична ферментация.
Рецепти за кулинари – 5-те най-добри вида оцет
Най-популярните видове оцет днес са тези, приготвени от херес, мадера, портвайн, бяло и червено вино, ябълки и ориз.
Някои от тях са достъпни за всеки, други се причисляват към елитните сортове и са с колекционерска стойност.
С какво са полезни отделните видове?
1. Ябълков оцет
Това е истински еликсир за здравето, който намира своето приложение не само в кулинарията, но и в медицината и в козметиката.
По време на Първата световна война с ябълков оцет обработвали раните.
В домашните ритуали за красота от него се приготвят тоници за бързо възстановяване на кожата от слънчеви изгаряния и агресивни козметични процедури.
2. Дестилиран бял оцет
Универсален вид оцет и класика на домашната кулинария.
Опитните кулинари и готвачи го използват за приготвяне на множество ястия.
Идеален е за консервиране и приготвяне на маринати.
3. Балсамов оцет
Родината му е слънчева Италия, днес това е един от най-скъпоструващите видове оцет.
За производство, се събират специални сортове бяло вино, сокът на които се вари до получаване на гъста тъмна маса.
След това се смесва със винен оцет и се получава истински шедьовър.
Експертите твърдят, че балсамовият оцет намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и укрепва костите.
В неговия състав се съдържа полезният антиоксидант кверцетин и витамин С.
4. Червен винен оцет
Радва се на най-голяма популярност в Южна и Централна Европа, включително и у нас.
Произвежда се от червено вино.
Съдържа пълен набор от антиоксиданти, които препятстват действието на свободните радикали.
5. Бял винен оцет
Не е толкова ароматен, колкото неговият червен събрат, за сметка на това освежава салатите, без да подсилва аромата на съставните компоненти.
Най-често се използва за приготвяне на маринати и консерви.
В сравнение с белия дестилиран оцет и с ябълковия не е толкова кисел.
Съдържащи се в негови антиоксиданти и полифеноли го правят полезен за сърцето.