Хигиената на устната кухина все още не гарантира здрави, бели и красиви зъби.
Някои храни много вредят на зъбите, но има и такива, които ги спасяват.
1. Препоръчва се – сирене, месо, ядки, бадеми, мляко
Най-доброто, което можете да направите за своите зъби, е да ядете сирене, месо, орехи, бадеми, мляко.
В тези храни се съдържа много калций и фосфор, които защитават зъбния емайл.
Ако похапваме редовно такива храни, зъбите се реминерализират.
Протича процес на попълване на химическите съединения в минералния състав на зъба, повишава се плътността на увредения емайл.
2. Не се препоръчват – бяло брашно и скорбяла
Храните, съдържащи много скорбяла – бял хляб, макарони от бяло брашно, елда, царевично брашно, фасул, леща, могат да навредят сериозно на зъбите.
Проблемът е, че в тях има много захар, поради което е възможно да стартира процес на ерозия на зъбния емайл и възпаление на венците.
Питате се, как е възможно? Много просто.
Бактериите в устната кухина разпадат захарта на киселини.
Тези киселини разрушават зъбния емайл.
3. Препоръчват се – твърди, хрупкащи плодове и зеленчуци
Ако внезапно ви се прииска да похапнете нещо, тогава е най-добре да си спомните за твърдите, хрупкащи плодове и зеленчуци – ябълки, моркови, цвекло, репички.
В тях се съдържа много вода, която разрежда плодовите захари.
Твърдите плодове и зеленчуци добре почистват зъбите, благодарение на което зъбния емайл се уврежда по-малко.
Храните, съдържащи голямо количество вода помагат за образуването на слюнка.
Това спомага за пречистване на устната кухина от остатъците от храна и вредни киселини.
4. Не се препоръчват: цитрусови плодове и сокове, а също и храни с високо съдържание на киселини
В цитрусовите плодове се съдържа голямо количество витамин С, който е много полезен за организма.
Но следва да се има предвид, че в тях също има много киселини, които могат да предизвикат ерозия на емайла.
Възможно последствие е счупване и разрушаване на зъбите.
Не е препоръчително да се злоупотребява с цитруси и със сокове.
Не трябва да се прекалява и с киселите храни – кисели краставички и домати, кисело зеле.
И след ядене на такива храни устата трябва да се изплакне с чиста вода.
5. Препоръчва се вода
През деня е най-добре да се пие вода, а не сокове или сладки газирани и безалкохолни напитки.
Живителната течност разчиства захарта и киселините от устната кухина.
Това пречи на натрупването на голямо количество бактерии и на образуването на плака, при което се създава кисела среда, която пък уврежда зъбния емайл.
Най-добре е, ако във водата се съдържа флуорид.
Според научните изследвания флуорираната вода с 25% по-добре защитава устната кухина от бактерии и киселини, в сравнение с живителната течност, несъдържаща това съединение.
В регионите, в които питейната вода се флуорира, кариесите се срещат много по-рядко, в сравнение с населените места, от чиито чешми не тече флуорирана вода.
Положителният ефект се проявява, дори и човек да е започнал да пие такава вода вече в зряла възраст.
6. Не се препоръчват – сокове, сладки газирани и безалкохолни напитки
Ако редовно пиете сладки газирани безалкохолни и плодови сокове, вашите зъби са постоянно изложени на въздействието на вредни киселини.
Това увеличава риска от сериозно увреждане на емайла и поява на язвички в устната кухина.