Всички знаем колко е важен витамин С за здравето на имунната ни система.
Той е необходим и за нормалния растеж и възстановяването на тъканите. Най-добрият начин да си набавим достатъчно витамин С е чрез храни като плодове, горски плодове и зелечуци. За щастие, има много храни, богати на витамин С, които можем да консумираме ижедневно, за да сме здрави тази пролет.
Всъщност е важно да имаме достатъчни запаси от тях в хладилника през цялата година, но особено през пролетта, когато много от хората страдат от недостиг на витамин С. Научете с удоволствие кои са вкусните и богати на витамин С храни, с които да се храните повече тази пролет и направете така, че да консумирате поне някои от тях всеки ден.
1. Череши
Богати на витамин С , черешите са чудесен натурален лек. Консумацията на череши помага за повишаване на имунитета, предотвратява възпаления и дори помага за добрия сън. Направете си следобедна закуска с пресни череши, прибавете череши към смутито си или си пригответе сладолед с пресни или замразени череши и банани в блендера. Вкусно!
2. Краставици
Друг чудесен източник на витамин С са краставиците. Можете да ги използвате в смутита, сокове или да си направите здравословна закуска с тях. Краставиците са 95% вода, богати са на калий и са чудесно средство при възпаления на корема. Много хора добавят няколко резена краставица към обикновена вода, за да обогатят водата за пиене.
3. Червени камби
Една от любимите ми храни, богати на витамин С, са червените камби – чудесни за лека закуска. Те имат ниско съдържание на захар и са естествено сладки. Една червена камба съдържа повече от дневно необходимото ви количество витамин С.
Може да се прибавят в салатата, към пържените картофи, към супата, а също така и да ги ядете сурови. Когато сготвите червените камби, съдържанието на витамин С в тях намалява, така че е по-добре да ги хапвате сурови като лека закуска или към салатата, за да извлечете максимална полза от тях.
4. Портокали
Вкусните и богати на витамин С портокали са вероятно най-добре познатият източник на витамин С от храните. Портокалите съдържат 60% от дневно необходимото ви количество калций. Червените портокали са предпочитани от мнозина, защото са естествено сладки и имат невероятен вкус.
Прибавете портокали към вашите смутита, плодови салати или ги хапнете сурови за закуска. Винаги купувайте портокалите под формата на плод, а не като сок. Портокаловият сок няма толкова витамини и има много захар, която може да доведе до промени в нивото на кръвната захар и до напълняване.
5. Моркови
Морковите са чудесен източник на бета-каротин, фибри, магнезий и витамин С. Консумацията им ще подсили имунната ви система, ще запази доброто ви зрение и ще помогне да контролирате нивото на глюкозата в кръвта си. Яжте ги варени или сурови, при това всеки ден, за да извлечете максимална полза от тях. Една от любимите леки закуски са бейби моркови с фъстъчено масло. Опитайте ги. Това е здравословна и изключително вкусна закуска!
6. Домати
Кой не обича домати? Всеки харесва този вкусен зеленчук. За вас е много добре да консумирате домати всеки ден. Те са богати на витамин С, а така също и на антиоксиданта ликопен. Докато печенето на домати във фурната увеличава съдържанието на ликопен, в същото време то намалява съдържанието на витамин С.
През пролетта ги яжте сурови и избягвайте доматите в консерва, за да избегнете токсичните метали. Помнете, тялото ви се нуждае само от здравословни хранителни вещества.
7. Ананас
Яжте редовно ананас, за да си набавите дневната доза витамин С. Ананасът съдържа ензими, които намаляват подуването и подпомагат храносмилането. Той съдържа и вода, която ще ви хидратира. Но ако имате висока кръвна захар, приемайте ананас в ограничени количества, тъй като този тропичен плод съдържа захар.
8. Марули
Друг отличен източник на витамин С е марулята, която ще Ви осигури дори повече от дневно необходимото количество витамин С. Тя е богата също така и на витамините А и К, омега 3 мазнини, въпреки че технически не съдържа мазнини. Можете да я прибавите към смутита, салати и е чудесна алтернатива за обвивка на сандвича ви за обяд. Можете да си направите и сок от маруля.
9. Ряпа
Ряпата определено е една от най-добрите и най-вкусните храни, богати на витамин С, която да ядете повече през пролетта. Тя е фантастичен източник на витамин С и има множество ползи за здравето. Можете да я изпечете или да я добавите към пролетната си салата. Ряпата има ниско съдържание на въглехидрати, а така също е известна като антивирусен зеленчук.
10. Горски плодове
Да, всички горски плодове са удивителен източник на витамин С и съдържат малко захар. Ягоди, боровинки, малини и къпини може да похапвате ежедневно през пролетта и през цялата година. Всички те са богати на витамин С. Може да консумирате също така годжи бери, каму-каму, акай бери или маки бери, които са богати на витамин С и съдържат повече антиоксиданти. Горските плодове са чудесни за имунната система, сърцето, мозъка и храносмилането.