Всеки човек поне веднъж в живота си се е сблъсквал с хранително отравяне. Най-често причина за това е консумацията на некачествени или храни с изтекъл срок на годност. Кои 6 храни най-често стават причина за отравяне?

Както бе посочено и по-горе, обикновено причина за хранителните отравяния е консумацията на продукти с изтекъл срок на годност или на такива, които са съхранявани в неподходящи условия и в разрез със санитарните норми.

Но съществуват определени хранителни продукти, които много по-често от останалите водят до отравяния.

1. Непастьоризирано мляко и сокове

Суровото мляко и соковете, които не са преминали през пастьоризация, могат да съдържат опасни бактерии, паразити и вируси.

В САЩ например, за периода от 1998-ма до 2011-та година се регистрирани 148 епидемии от чревни инфекции при деца.

Всички тези заболявания са били свързани с употребата на сурово мляко и на млечни продукти, произведени от него, и то при положение че сравнително малко количество американци употребяват млечни продукти.

2. Сурови кълнове

Днес в повечето супермаркети могат да се намерят полезни за здравето растителни продукти, каквито са покълналия боб, люцерната и прочие.

Но се оказва, че именно те са причината за повече от 30 избухвания на епидемии от бактериални инфекции, които са били предизвикани от салмонела и чревната бактерия ешерихия коли.

И това изобщо не е изненадващо, тъй като с такива бактерии обикновено са заразени повечето от семената. За да се предпазим от заразяване е по-добре да се откажем от употребата на различни кълнове, които не са преминали термична обработка или поне не са измити с вода.

3. Недобре изпечено червено месо

Препоръчително е да не се консумират пържоли, по които има кръв или се вижда, че не са добре изпечени, тъй като изключително често стават причина за хранително отравяне.

Освен това червеното месо – говеждо, свинско, много често съдържа опасни за здравето паразити, които изискват минимум 70 градуса във вътрешността на месото, за да бъдат унищожени.

Например миналата година медиите съобщиха за няколко случая на заразяване с опасната трихинелоза след консумацията от ловци на неправилно термично обработено месо от диво прасе.

4. Измити и нарязани на порции плодове и зеленчуци от супермаркета

Препоръчително от такива продукти да се пазим по-далеч, тъй като колкото голяма преработка са преминали, преди да се окажат по рафтовете на магазините, толкова по-голяма е вероятността да са замърсени.

Купувайте плодове и зеленчуци, които не са мити и в сравнително малки количества, които да можете да изядете за няколко дни. Това значително ще намали вероятността от заразяване с листериоза.

5. Сурови или недостатъчно добре термично обработени яйца

Често такива яйца се оказват причина за избухване на епидемии от салмонела. За това навикът да се пият сутрин на гладно сурови яйца с цел подобряване на гласа, излага на доста сериозен риск здравето.

6. Сурови морски дарове, особено стриди

Всички ракообразни, особено стридите, натрупват бактерии, но най-често норовируси по време на филтрацията на водата. За растежа на колониите бактерии в тях способства топлата вода, която те обитават.

Все пак следва да признаем, че такова заразяване понастоящем е малко вероятно, тъй като всички морски дарове в настоящия сезон се предлагат в замразен вид, а дълбокото замразяване унищожава бактериите и вирусите в суровите морски дарове, а също и в стридите.