Коя жена не мечтае да има красив и стегнат бюст?
За съжаление, колебанията в теглото и кърменето не се отразяват по най-добрия начин на гърдите, но най-страшното не е това.
Ракът на гърдата – това е диагноза, която всяка година се поставя на стотици жени у нас.
В част от случаите се налага премахване на гърдата.
Какво може да направи жената, за да не попадне в тази статистика?
Разбира се, редовно да се самоизследва, да прави профилактично мамография и ултразвук, а също и да се похапва храни, които могат да бъдат от полза за тази част от тялото.
1. Соя – полезна за жените храна
Соя и соеви продукти са много полезни за здравето на жените.
В сравнение с други култури, в соята е високо съдържанието на фосфолипиди, които подобряват регенерацията на мембраните и оказват антиоксидантен ефект.
Някои учени смятат, че соята облекчава протичането на ПМС и на климакса.
Най-полезно за женските гърди е соевото масло.
По съдържание на витамина на младостта Е в пъти превъзхожда царевичното, слънчогледовото масло и зехтина.
А токоферолът, както никой друг витамин, забавя стареенето на организма, повишава сексуалното желание и имунитета.
Затова следва активно да включваме маслото в своето меню, а също и да го използваме с козметична цел.
2. Пшенични зародиши за профилактика на болки в гърдите
Нито една зърнена култура не е толкова разпространена, колкото пшеницата.
Зърната на пшеницата са полезни за здравето сами по себе си, а техните зародиши, богати на ензими, които спомагат за покълване, още повече.
В тях се съдържат витамини А, Д, Е, група В, многобройни аминокиселини, минерали.
Екстрактът от пшеничен зародиш е отличен имуностимулатор, който повишава съпротивляемостта на организма към влиянието на външни негативни фактори.
Благодарение на селена и каротиноидите с високи антиоксидантни свойства, покълналите зърна препятстват въздействието на свободните радикали.
С помощта на екстракт могат да се облекчат симптомите на ПМС и болезненото подуване на гърдите.
Идеален вариант е добавянето на кълнове в любими напитки и салати и салати.
3. Черна боровинка
Както в чист, така и в преработен вид, може да се срещне в най-различни храни, а също и в добавки за подобряване на зрението.
Основните активни вещества са пектините, дъбилни вещества и антоциани.
Последните, които обуславят тъмносиният цвят на плодовете намаляват възпалителните реакции в червата.
4. Мазни риби
Има най-малко 2 причини, поради които трябва да похапваме по-често риба – изобилието от витамин Д и полиненаситени мастни киселини.
Някои учени смятат, че омега-3 мастните киселини препятстват растежа на кръвоносни съдове вътре в туморите, макар и това да предстои да се доказва.
Според други изследвания рискът от развитие на различни образувания в млечната жлеза е толкова по-голям, колкото по-малко витамин Д има в организма.
Освен това полиненаситените мастни киселини са като деактиватор на възпалителни процеси в организма.
Лекарите предупреждават, че профилактиката на фиброза трябва да се извършва с помощта на риба, която заема ниска степен в хранителната верига.
Така ще предотвратите попадане на живак в организма.
5. Тиква – в борба с мастопатията
Според някои учени тиквата намалява риска от кистозно-фиброзни мастопатии и има ефекта на обезболяващо и противовъзпалително.
А също са полезни и компресите с настъргана тиква.