Козметиката, както и лекарствените средства, трябва да се използват строго по предписание.

Всяко отклонение от правилата в най-добрия случай няма да доведе до очаквания резултат, а в най-лошия ще предизвика сериозни проблеми.

Грешки при използване на козметични средства опасни за красотата

1.Крем за клепачи

Кожата в областта на клепачите е по-тънка от вестникарска хартия, много е нежна и уязвима. Затова грижата трябва да е по-интензивна, нуждае се от защита.

Кремът трябва да се нанася по линията на орбиталната кост, след което с пръсти да се подпомогне попиването му в кожата.

Когато се нанася на горните клепач, правилното движение е от началото на веждите към външния ъгъл на очите, а за долните – от външния ъгъл на очите към вътрешния.

Кожата не трябва да се разтърква, тъй като преждевременно ще се покрие с бръчки.

Изследване, резултатите от което са публикувани от изданието Cosmetic Dermatology, показва, че най-добрите съставки на кремове за клепачи, които се справят с отоците и с тъмните кръгове около очите, са витамините А, С и К.

2.Козметични маски

Днес е популярна корейската козметика, която предлага нощни маски за лице. Но става въпрос не за тях, а за дневни средства, които следва да се държат на кожата 15-20 минути.

Това време е достатъчно, за да проникнат активните вещества в кожата и да подобрят нейното състояние и външен вид.

Когато такива средства се оставят на лицето за цяла нощ, има риск до сутринта то да подпухне и да се появят червени петна.

3.Мицеларна вода

В състава на този продукт чудо, който вече завоюва целият свят, се съдържат мицели – това са вещества, които привличат замърсявания и ги разтварят.

Те могат да се справят, дори с най-устойчивата козметика, без да оставят следа от тях. Но за здравето на кожата е много важно мицеларната вода да се отмива от лицето, което много жени не правят.

Тогава рН балансът на кожата се нарушава, което влече след себе си поява на обриви и на устойчива хиперемия, активизация на алергични реакции.

4.Козметика с ретиноиди

По отношение тези продукти за красота действат 2 важни правила: никога да не се използват по време на бременност и да се пазим от прякото въздействие на слънчевите лъчи.

Високата концентрация на витамин А в майчиния организъм може да предизвика вродени дефекти и бъбречна недостатъчност.

Използването на козметика с ретиноиди в период на повишена слънчева активност се последва от поява на хиперпигментация, справянето с която съвсем не е лесно.

Поради тази причина се препоръчва при по-хладно време, когато слънцето е по-слабо и често е скрито зад облаци.

В списъка със съставки на кремовете за лице витамин А може да е скрит под названията „ретинил”, „ретинол”, „бета-каротин” и „ретиноиди”.

5.СС-крем

Colour Corection крем, както е пълното наименование на СС-крема, е разработен за подобряване или по-скоро за коригиране на цвета на лицето, затова е като заместител на фон дьо тена.

Много девойки и жени го използват заедно с тоналната козметика, предполагайки, че това ще придаде на лицето, по-равен и съвършен вид

Наслояването на средства може да доведе до запушване на пори, поява на мазен блясък и на други неприятности на кожата, тъй като се понижава ефективността на всяко отделно средство.

Затова ще се наложи да избираме – или фон дьо тен или СС-крем.

6.Серум

Концентратите, както ги наричат още серуми, са с по-наситена текстура, от всички видове кремове.

Благодарение на течната консистенция серумът бързо попива и веднага започва да действа. Но за да ни е максимално полезен, трябва да го използваме правилно.

Серумът не трябва да заменя тонизиращите лосиони за кожата. Правилният ред на нанасяне е веднага след лосион, но преди използването на крем. Между нанасяне на серум и на крем трябва да изминат не по-малко от 2-3 минути, за да попие напълно средството.