Мозъкът е основен орган в човешкото тяло. 60% от него са мазнини. За да функционира нормално, се нуждае постоянно от кислород и глюкоза.

Обемът на паметта на мозъка, за разлика от на смартфоните, не е ограничен. Затова когато го тренираме, го усъвършенстваме и повишаваме неговата производителност.

Какво трябва, за да остане активен мозъкът до дълбока старост

Редовни тренировки

Звучи доста предсказуемо, но без това не може да се мине. Изследване, публикувано в списание „Неврология”, показва, че хората, които спортуват, са с по-голям обем на мозъка, с по-добри мисловни навици и с по-добра памет. Упражненията понижават и риска от старческо слабоумие.

Възрастните хора, които тренират, демонстрират когнитивни способности, характерни за 10 години по-млада възраст.

Засега не е ясно как точно се постига този ефект, но учените предполагат, че това е свързано с подобряване на кръвообращението по време на физическа активност.

Мозъкът на човек е само 2% от цялата маса на тялото и е с тегло средно 1,5 килограма.

Сладко трябва да се яде с мярка

За да е достатъчно производителен мозъкът се нуждае от около 20% от ресурсите на тялото. И това е напълно оправдано, тъй като мислене, обучение и запомняне, това е доста работа.

За най-добър източник на енергия се смятат въглехидратите. Но не бързите, които се съдържат в бонбоните, сладките газирани напитки и в сладкишите, а сложните, които изобилстват в зърнените.

Последните бавно освобождават енергия, превръщат се във вечен двигател за мозъка.

Интересни данни представя изследването на UCLA. Мишки, на които след травма на главния мозък, давали плодова вода, се възстановявали бавно.

Учените стигат до извода, че фруктозата затруднява създаването на невронни връзки в мозъка. От изследването се установява и, че захарта влошава когнитивните функции и при здравите индивиди.

Спазване на средиземноморска диета

Традиционната средиземноморска диета се състои от достатъчно количество пресни плодове и зеленчуци, полезни мазнини – зехтин, ядки, пълнозърнести храни и риба.

В ограничени количества може да се пие червено вино, богато на антиоксиданти.

Изследване, публикувано в списание „Неврология”, показва, че хора в напреднала възраст, които спазват средиземноморска диета, запазват по-голям обем на мозъка в сравнение с тези, които не се придържат към този хранителен режим.

Важно е да се има предвид, че намаляването на обема на главния мозък в медицината е свързано с влошаване на когнитивните функции и развитие на неврологични разстройства.

По-често решаване на кръстословици

Колкото по-често хората на 50+ решават кръстословици, главоблъсканици и судоку, толкова по-добри са техните показатели на умствени способности, сред които памет, внимание и мислене.

Резултатите от проведени през тази година изследвания показват, че любителите на главоблъсканици се справят на когнитивните тестове толкова добре, сякаш са с 8 години по-млади.

Следобедна почивка – сиеста

45-60 минути сън в рамките на деня може да подобри значително възможностите на мозъка да възприема нова информация.

Изследователи помолили доброволци да научат няколко думи от списък, след което половината от тях отишли да подремнат, а другата – да погледат ДВД.

След когнитивни тестове се изяснява, че доброволците, които избират следобедната почивка, демонстрирали 5 пъти по-добри показатели на запомняне.

Всеки мозъчен неврон може да предава около 1000 импулса в минута и да образува десетки хиляди синаптични връзки с други неврони.

Общуване с приятели

Много изследвания с участие на хора в напреднала възраст показват, че активният живот заедно с други хора е от решаващо значение за поддържане на бодростта на тялото и за мозъка.

Когато човек прави нещо, което харесва в компанията на близки и скъпи за него хора, се повишава активността в отделите на мозъка, които стимулират образуването на BDNF – вещество, което поддържа развитието на неврони, способстващи за възстановяване на клетките на главния мозък.

Запазване на оптимизъм

Стресът, особено с напредването на възрастта, може да се превърне в истински убиец за мозъка, затова е толкова важно винаги да бъдем оптимистични, да се научим да се справяме с емоциите, а също и всеки ден да намираме смисъл в живота.