Когато се сблъскаме с неразположение, рядко търсим лекар и се уповаваме на фармацевтичните препарати и на опита на нашите баби. И тъй като популярността на народната медицина с течение на времето изобщо не намалява, ние решихме да изследваме ефективността на 10 класически рецепти за лечение на простудни заболявания, при изгаряния и наранявания.

1. Чаят с малина помага при настинка

Обилният прием на течности при настинка е едно от основните условия за скорошно оздравяване. Макар и науката да не разполага с официални данни за това, че варените малини притежават свойството на излекуват острите респираторни вирусни инфекции, по-лошо от чая с тези плодове няма да ви стане.

Малината съдържа салицилова киселина и способства за свалянето на повишената телесна температура, затова при когато термометърът показва 37.3-37.5 градуса по Целзий използването на това средство ще бъде много по-уместно от фармацевтичните препарати на прах и на таблетки.

2. Баня на краката с горчица облекчава симптомите на ОРВИ

За съжаление, развитието на вирусната инфекция с помощта на процедури с топла вода не може да се преустанови, поради тази причина ползата от банята с горчица при простудни заболявания е силно преувеличена.

Ако решите все пак да направите тази процедура, веднага след приключването ѝ си сложете топли чорапи и увийте краката си с одеяло, в противен случай рязкото охлаждане ще нанесе на организма единствено вреда.

3. Пиенето на гореща вода ще ви спаси от кашлица

Този класически метод е станал причина за много изгаряния и увреждания на вътрешните органи, затова не трябва да се обръщате към този метод без необходимост, опит и лекарски препоръки.

Приливът на кръв към кожните лигавици теоретично може да облекчи състоянието на болния, но за кашлицата, ако имате ОРВИ или хроничен бронхит, използвайте по-малко радикални способи за лечение.

4. Парата от горещите картофи ще ви отърве от хремата

Инхалацията е добър помощник при лечението на хрема и други заболявания на дихателните пътища. Но следва да се отчете факта, че температурата на парата от горещите картофи е много трудно да се регулира.

И човек рискува да си увреди носната лигавица и гласовите връзки, ако се наклони прекалено ниско над тенджерата. Също така лекарите предупреждават, че вдишването на гореща пара при синузит засилва отоците и влошава протичането на заболяването.

5. Чесънът защитава от грип

В това популярно на всички нас растение се съдържат фитонциди, и макар че не действат дълго, все пак са способни да предпазят човек от някои вирусни инфекции.

Проблемът е в това, че за денонощна защита ние постоянно ще трябва да дъвчем чесън, а това дразни лигавицата на стомаха и така при наличие на гастрит се обострят симптомите на гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника.

Също нарязан или счукан чесън не следва да се слага в носа, тъй като това може да предизвика химическо изгаряне на лигавицата.

6. Разтвор на сол и сода бикарбонат лекува болно гърло

А това вече не е мит, а чиста истина. Макар и антибактериалният ефект на този разтвор е по-слаб от на съвременните аптечни антисептици, все пак е достатъчен за намаляване на количеството на патогенните микроорганизми върху лигавицата.

Най-важното е да не се прекали с количеството сол, защото нейната висока концентрация може да навреди на лигавицата.