Проблемите със ставите могат да се появяват на всяка възраст. Ставите страдат от травми, инфекции, неправилно натоварване. Но много често причините за болките в ставите е необходимо да се потърсят на трапезата.

Състоянието на ставите както и всяка друга тъкан на човешкия организъм, до голяма степен зависи от това с какво се храним.

Ако в организма постъпват недостатъчно количество витамини, или техният баланс е нарушен – поради преяждане, небалансирано хранене, гладуване, тогава и балансът на обмяната на веществата се нарушава.

Неполучавайки качествен „строителен материал“, ставите загубват еластичност, хрущялите намаляват обема си, отлагат си соли на пикочната киселина.

Това е и причина за болки в ставите, крехкост и предразположеност на костите към фрактури и други проблеми със ставите. Кои храни са най-вредни за ставите? Това са такива, които нарушават баланса на калция и фосфора – минерали, от които в значителна степен зависи състоянието на костите.

  1. Пушени, солени, мариновани храни, консерви

Тези храни съдържат голямо количество трапезна сол и неорганични соли, които разяждат костната тъкан, предизвикват възпаление и деформация на ставите. Солта нарушава усвояването на калция и способства за неговото изхвърляне от организма в по-големи количества, отколкото са нормалните.

Имайте предвид, че голямо количество сол се съдържа в бързо приготвените храни и във полуфабрикатите.

  1. Газирани напитки

Безалкохолните газирани напитки съдържат в големи количества фосфорна киселина, която способства за екскрецията на калция чрез урината.

  1. Шоколад, кафе, мазно свинско месо

Тези храни за вредни за ставите, поради високото съдържание на пурини в тях. Прекомерното количество на последните в организма може  да доведе до развитие на подагра.

  1. Спанак, киселец, репички

Тези храни съдържат големи количества оксалова киселина, която дразните ставите около нервите и по този начин нарушава снабдяването им с хранителни вещества.

  1. Бисквити

В производството на бисквити, а също и на понички, торти, кексове, се използва обикновено маргарин, който съдържа хидрогенирани мазнини – транс мазнини, които блокират витамин К, който е свързан с образуването на нова костна тъкан. От витамин К зависи и действието на витамин Д, който способства за усвояването на калция от костите.

Но все пак следва да се отбележи, че в последно време у нас се рекламират маргарини, които не съдържат подобен вид мазнини. Все пак и производителите откликват, когато сде установи, че определена съставка в продукта, който предлагат, вреди на здравето на потребителя.

  1. Алкохол

Блокира преминаването на калция в активна форма. Постоянната употреба на спиртни напитки, дори и само в умерено количество, нарушава обменните процеси в организма и принуждава ставите да функционират в ускорен режим и така по-бързо се износват. Това води до деформация на ставите, което става причина за възпаление и впоследствие поява на болка.

Важно!

При повторни възпаления на ставите с отоци и акумулиране на течности домашните средства – поставяне на лед, нанасяне на лед, мехлеми, гелове, едва ли ще навредят, но няма да са и от полза.

Причина за болки и други проблеми със ставите, дори при балансирано хранене, може да бъде баналният недостиг на вода. Недостатъчният прием на течности води до цялостно обезводняване на организма и в частност на ставните структури.

В този случай можем да си представим ставите като сухо клонче, което може да се счупи и при най-малко натоварване.