Преди настъпването на студовете хора се опитват да изолират домовете си, а и с идването на първите студове, което поне засега се отлага, и да го отоплят добре.

Макар и това да не е евтино, никой не желае да мръзне и боледува цяла зима. За съжаление, опитите за икономия могат да се превърнат в опасност за здравето и живота.

Ние подбрахме за вас 5-те най-популярни и най-опасни домашни видове изолация и отоплителни уреди.

1. Стиропор

Един от най-евтините материали за термоизолация на апартаменти. Но не трябва да се забравя, че е с много висока горимост.

За съжаление, безотговорните собственици на такива жилища, както и майсторите, го използват, дори когато грубо нарушават строителните норми.

Стиропорът се възпламенява за броени секунди и гори много дълго време. Ако в помещението стане пожар, то навярно човек ще получи изгаряния, когато се опита да го напусне през изолираните с него прозорци и врати.

Алтернативата е огнеупорният полистирол.

2. Минерална вата

Този се използва навсякъде в строителството, тъй като неговите термоизолиращи свойства са много високи.

Но влакната минерална вата са свързани с формалдехидна смола, която в случай на нарушаване на технологията на производство, отделя токсични вещества – фенол и формалдехид.

Продължителният контакт с тези вещества негативно се отразява на здравословното състояние на човека, предизвиква артериална хипертония, главоболие, гадене, алергични реакции.

Също следва да се отбележи, че големите влакна минерална вата, вдишвани с въздуха, могат да се натрупат и да предизвикат рак на белите дробове.

Алтернатива – съвременните естествени изолационни материални, използване на пароизолационно фолио.

3. Евтини стъклопакети

Евтината пластмасова дограма нарушава нормалната вентилация в помещението, поради което в дома става задушно.

Стъклопакетите са херметизирани, а това означава, че въглеродния диоксид откъде да излезе и така бавно, но сигурно унищожава нашият комфорт и здраве.

Най-разпространените последствия от прекомерната икономия от стъклопакети са главоболие, сухота в гърлото, слабост и сънливост.
Алтернатива – стъклопакети с всмукателни въздушни клапани.

Важно!

През есенно-зимния период се появява опасност от възникване на пърхот. Една от причините е носенето на шапка и резките промени на температурите – от помещения, в които прекарваме времето си навън.

4. Печка тип „духалка“

Топловентилаторите са едни от най-евтините домашни отоплителни уреди, но имат няколко съществени недостатъка. На първо място, загряването на въздуха протича неравномерно, и голяма част от помещението остава студена.

На второ място духалките шумят доста силно, затова през нощта никой не би искал да ги използва. На трето място за нагряване тези уреди използват кислород и след време човек започва да чувства задух.

Четвърто, много бързо понижават влажността на въздуха в помещението.

Следва да припомним, че сухият въздух е идеална среда за размножаване на патогенни микроорганизми, затова не се учудвайте, ако внезапно се разболеете от респираторна инфекция или грип. Също е вреден и за хора с хроничен бронхит и бронхиална астма.

Алтернатива са конвектори, маслени радиатори, които да се допълват с овлажнител на въздух.

Също така следва да се отбележи, че освен горепосочените недостатъци, печките тип „духалки“ има и още един много сериозен недостатък, а именно – изключително ниският им коефициент на полезно действие – разходват много електрическа енергия – 2 киловата, но продължава да ви е студено, въпреки че плащате огромни сметки за ток.