Ябълките се смятат за по-здравословните и по-полезни от всички останали плодове. Този прекрасен плод е с произход Централна Азия и се отглежда почти навсякъде по света, като световното му производство през 2012 г. е достигнало рекордните почти 63.5 млн. тона.

А Китай е най-големият производител на ябълки с 37 млн. тона годишно, на второ място са САЩ със значително по-малко – около 4 млн. тона. Сред европейските държави, които са в топ 10 на най-големите производители на плода са: Турция, Полша, Италия, Русия и Франция.

Най-популярните сортове ябълки са Червена превъзходна, Златна превъзходна и Гала. Всички те са еднакво полезни за здравето.

Ябълката доминира над останалите плодове в световен мащаб, тъй като притежава такива свойства, които я правят изключително полезна за здравето. Можете да включите ябълките към ежедневното си меню, дори е препоръчително.

Добре е да са в сурово състояние и могат да се консумират самостоятелно или просто да се добавят към различни салати. Ябълковият сок също е сред най-предпочитаните, тъй като се усвоява много бързо и проявява благотворното си за организма действие около 30 минути след изпиването му.

Защо ябълковият сок е толкова полезен за здравето?

1. Спомага за укрепването на сърдечната функция

Ябълките са много добър източник на силните антиоксиданти– полифеноли и флавоноиди, които са изключително полезни за сърцето и спомагат за поддържането на доброто му здравословно състояние.

Плодовете също така осигуряват на тялото ценният минерал калий, който е от съществено значение и за укрепването на сърдечната функция. Затова една чаша ябълков сок всеки ден, действа профилактично срещу сърдечно-съдови заболявания.

2. Предотвратява астма

Едно от уникалните свойства на ябълката е, че съдържа флавоноиди. Тези основни хранителни вещества са много добре изследвани и е установено, че при пациенти, страдащи от астма се наблюдава значително намаляване на честотата на астматичните пристъпи, след започването на редовен прием на ябълков сок.

Флавоноидите също така спомагат за укрепване на дихателната функция. Резултатите от последните научни изследвания показват също така, че белите дробове на хората, които пият ябълков сок редовно, са в по-добро състояние и са с по-голям дихателен обем.

3. Прочиства черния дроб

Ябълките са алкална храна и спомагат за прочистването на разрушителните токсини /остатъчните продукти от обмяната на веществата/ в черния дроб.

Освен това редовната консумация на плодовете балансира нивата ph на тялото. Пектинът, съдържащ се в кожата на ябълките спомага за поддържането на балансирано храносмилане.

4. Понижава холестерола

Ябълковият сок е полезен и защото спомага за понижаване на нивата на холестерола. Високите нива на холестерола с ниска плътност /LDL-C/са основната причина за развитието на сърдечно-съдови заболявания.

Ако консумирате по една ябълка или по една чаша ябълков сок на ден, ще се предпазите от тези болести, които са на причина за преждевременна смърт не само в развитите държави в Западна Европа и САЩ, но и в България.

Дори тук статистиката е още по-тревожна. България е на първите места в Европейския съюз по сърдечно-съдови заболявания, според данните на Евростат.

Затова редовната консумация на ябълки или пиенето на ябълков сок е изключително лесен начин за обръщане на тази негативна тенденция. А освен това и ябълките са изключително вкусен плод, който е по вкуса на по-голямата част от хората.

5. Спомага за укрепването на костите

Ябълките са източник на няколко ценни хранителни вещества - витамин С, желязо и бор, които в своята съвкупност спомагат за запазването или съответно укрепването на костната структура.

6. Стимулира имунната система

По-голямото количество витамин С в ябълките прави имунните клетки значително по-подвижни и съответно повишава тяхната ефективност при борбата с различните патогенни микроорганизми.