Спането по гръб е занятие на любителя. На първо място, защото хората, които спят по гръб по-често хъркат. И хъркат често така, че дори сами се събуждат от собственото си хъркане. А тези, които спят до тях, съвсем не им е добре.

Но ако има възможност да се спи отделно или човек да не страда от пристъпи на хъркане в положение по гръб, то тази поза има множество предимства пред другите положения на тялото.

Защо е полезно да се спи по гръб

Какво влияе на избора на поза за сън

Екип от учени от Норвегия и Дания в своя статия, публикувана през 2017 г. в списание Прирора  наука на съня, привеждат резултати от изследвания за групата от няколко стотин човека.

Повече от половината – 54% хората предпочитат да спят на една страна, и това е най-популярната поза за сън. По-рядко спят хората по корем, така правят само 7% от спящите. И повече от 1/3 от хората предпочитат да спят именно по гръб – 37%.

Колкото по възрастен е човек и с колкото повече килограми е, толкова по-често предпочита да спи настрани и толкова по-рядко спи по гръб.

По гръб предпочитат да спят също и хора, страдащи от безсъние и други нарушения на съня. При сърдечна недостатъчност се предпочита сън настрани.

Мъжете се движат на сън по-често, отколкото жените, а младежите повече, отколкото тези в напреднала възраст.

Пушачите по-рядко сменят положението на сън, отколкото непушачите.

Интересно е, че изборът на предпочитаната поза на сън е прерогатив на възрастните, а децата с еднаква вероятност избират сън настрани, по гръб или по корем.

Същевременно се препоръчва бебетата да се слагат да спят настрани, за да се намали риска от синдрома на внезапна детска смърт.

1.Намалява натоварването на гърба

Южнокорейски учени в своя статия в списание за физиотерапия отбелязват, че най-добрият способ за профилактика на болки в гърба и кръста – това е спане по гръб с изтегнати настрани или сложени на гърдите ръце.

Според специалисти, спането по корем създава изразено натоварване на шията, тъй като е сходно с многочасово седнало положение с наклонено в едно положение глава. Сънят по гръб имитира поза в изправено положение, което не е толкова тежко за гръбначния стълб.

За по-голям комфорт могат да се използват възглавници за запазване на естествените извивки на гръбначния стълб.

2.Облекчава се дишането

При човек, спящ настрани, мускулите участващи в дишането са по-притиснати. При човек, който спи по гръб, дишането е по-дълбоко и свободно, диафрагмено.

При спане по гръб дишането е по-дълбоко и диафрагмено. А дълбокото дишане на диафрагмата понижава нивото на стрес, подобрява се настроението и се повишава способността за концентрация при бодърстващ човек.

Полезно е да дишаме с диафрагмата и по време на сън. При бавно и дълбоко дишане се увеличава образуването на мелатонин – хормон, управляващ съня.

3.Намалява риска от поява на бръчки

Събуждане с подпухнало лице – това не е за тези, които спят по гръб. Кожата на лицето буквално се свива през нощта, ако човек спи по гръб или по корем, и особено забележимо е това с възрастта. Когато клетките на кожата вече не са толкова еластични, както в младостта.

Същото се отнася и за кожата на шията. А когато човек спи по гръб неговите мускули на лицето се отпускат, кожата омеква, бръчките и гънките стават по-малко.

4.Намалява запушването на носа

По гръб се препоръчва да се спи по време на простуда, а също и хората с изкривена носна прегради, полипи и други препятствия по пътя на отока на секрета, образуван от клетките на лигавицата на носа.

Тайната в легнало положение по гръб или по корем се натрупват в носните кухини, запушва се носния проход и води до дихателните нарушения, който е принуден да се събужда, заради невъзможността нормално да се диша.

5.По-малко подуване на лицето сутрин

Ако се спи по гръб, то лицето няма да е подпухнало сутрин. Освен това при спане настрани по възглавницата остава слюнка от устата и други кожни секрети, което също може да влоши състоянието на лицето сутрин. А ако спим по гръб, то лицето ще изглежда много свежо сутрин.

Кога не трябва да се спи по гръб

За някои групи хора спането по гръб е противопоказно, но е нежелателно.

  • За бременните, защото спането по гръб влошава притока на кръв към плода.
  • Силно хъркане по време на сън – в легнало положение спането по гръб се усилва, вариант е да се подложи под главата втората възглавница.