Мъжете често слагат презерватива наопаки или пък твърде рано, или твърде късно, или пък слагат 2 презерватива един върху другл, а също избират такъв с неподходящ размер.

Както е известно, използването на презерватив предпазва от нежелана бременност и заразяване с инфекции, предаващи се по полов път.

Но понякога, въпреки поставеният презерватив това, което двойката се стреми да избегне, все пак се случва. Американският специалист по мъжко здраве Пол Тюрек разказва кои са най-разпространените грешки, които правят мъжете, когато използват презервативи.

1. Слагат го на обратно

Макар и да е доста трудно да се направи това, тази грешка се прави от сравнително голям брой мъже. Ако се използва презерватив без спермицид – вещество, потискащо активността на сперматозоидите, то нищо страшно няма да се случи, защото това е бариерен контрацептив.

Но ако презервативът се сложните от обратната страна, то спермицидът ще се окаже на външната му страна, и ефективността на веществото значително ще намалее.

2. Твърде късно слагане

Често мъжете си поставят презерватива твърде късно, след приключване на любовната игра и непосредствено преди проникване във влагалището.

Но според американският специалист това е изключително рисковано, тъй като дори и контактът кожа в кожа потенциално може да доведе до заразяване или до бременност, тъй като секретите от половия член, предшестващи еякулацията е много вероятно да съдържат сперматозоиди.

3. Поставяне прекалено рано

От друга страна, подчертава Тюрек, няма смисъл мъжът да се опитва да си слага презерватива, когато все още не е настъпила ерекция, тъй като в този случай е възможно и да не се случи такава.

Освен това, твърде рано сложеният презерватив може неправилно да се разпредели по половия член, предизвиквайки неприятни усещания по този начин.

4. Отлагане свалянето за след еякулацията

Презервативът е необходимо да се свали веднага след приключване на половия акт. Ако се остави на члена на известно време след това, съществува риск от сериозно раздразнение на кожата.

Освен това е възможно спермата попадне обратно в пикочните пътища и при следващ сексуален контакт да се смеси със секретите, предшестващи еякулацията, което повишава риска от настъпване на бременност по време на любовната игра.

5. Избор на неподходящ размер

Ако презервативът е с неподходящи размери, например ако е твърде голям , то съществува сериозен риск да се изхлузи или да протече, а ако е много малък – може да се скъса.

6. Слагане на 2 едновременно

Някои мъже проявяват излишна съобразителност и си слагат 2 презерватива един върху друг.

Това също не трябва да се прави, тъй като така не се повишава нивото на безопасност, а се стига до излишно притискане на члена, загуба на чувствителност и задържане на еякулацията.

Освен това, заради триенето между двата презерватива единият от тях може да се скъса, и спермата да попадне във влагалището или пък да се осъществи предаване на някакво заболяване, което се предава при интимен контакт.

7. Изтекъл срок на годност

Също е необходимо да се обръща внимание, когато се купува презерватив, да не е с изтекъл срок на годност. Изтичането на срока на годност увеличава вероятността от разкъсване на латекса точно в най-неподходящият момент.

И все пак презервативът не е възможно да осигури пълна защита срещу заболяванията, които се предават при сексуален контакт. Неслучайно лекарите препоръчват при подобна инфекция преустановяване на секса.