Лечението с народни средства без съмнение е популярно. Доверието в народната медицина често е повече, отколкото в официалната.

Но много народни рецепти скриват смъртна опасност. Да преживеят лечението с някои народни средства могат само много здрави хора.

1. Баня и сауна

Когато се говори за баня и сауна, повечето хора ги свързват със здравето и красотата. Нямаме причини да се съмняваме, че сауната е полезна, но само при условие, че човек е здрав. Ето това е парадоксът.

Сауната е противопоказна при грип, пневмония, възпаление на бъбреците, на половите органи, на синузит и при отит, менингит.

При всякакви състояния, които се съпровождат с висока температура, сауната е опасна. Докато терморегулацията на организма е нарушена, то прегряването може да бъде смъртоносно.

Също посещение на сауна е абсолютно недопустимо при хипертонична болест, исхемична болест на сърцето, разширени вени, тромбофлебит, бронхиална астма, нарушения на мозъчното кръвообращение, захарен диабет.

Натоварването върху сърцето и кръвоносните съдове в сауната се увеличава с няколко пъти, и човек рискува да изпадне в състояние, което изисква оказването на незабавна медицинска помощ и хоспитализация.

Горещата пара може да предизвика не само прегряване на организма, но и спазъм на дихателните пътища, което може да доведе до задушаване.

2. Инхалация над горещ картоф

Този безобиден метод на лечение може да стане фатален, на първо място за децата. Горещите пари от варения картоф могат да предизвикат отток на ларинкса, ларингоспазъм, обструкция на дихателните пътища, загуба на съзнание.

Противопоказни са горещите инхалации при висока температура, за деца до 6 години, при инфекции, характерни за детската възраст, ангина, ларингит – класически симптом – суха кашлица.

Именно децата, които дишат парата на горещите картофи, принудително се превръщат в пациенти.

Като се използва този обичаен и елементарен метод за лечение на грип, ОРВИ и настинка, родителите рискуват за предизвикат неотложно състояние при детето си.

3. Народно средство за лечение на отит с факла

Това необичайно средство може да стане причина за изгаряне на лицето, които могат да се окажат фатални.

Народно средство срещу болки в ушите, което е прието да се използва и при възрастни, и при деца, като се смята за много ефективно.
Парче ленена тъкан се напоява с восък, навива се на тръбичка и се поставя в ухото.

Свободният край се запалва, и се изчаква, докато факелът изгори до 1,5-2 см от ушната мида. В последния момент факелът трябва да се изгаси. Говори се, че така отитът много бързо преминава.

Ако в този момент се запали косата, то тогава вероятността от тежки изгаряния и смъртен изход, особено при децата, е много голяма.

4. Лечение на релсите с електромагнитно поле

Екзотичен и застрашаващ живота метод на индонезийската народна медицина, който е свързан с железопътните линии. Там е прието и деца, и възрастни да лежат на релсите, и се смята, че благодарение на този метод ще се избавят от всички болести.

5. Къпане в ледена вода – народно средство срещу всички болежки

Прието е да се смята, че къпането в ледена вода, е най-доброто средство за закаляване и метод за излекуване от всички болежки.

Този въпрос е спорен, и обикновено такова екстремно лечение не води до никаква положителни изменения, а последните се наблюдават след години закаляване.

Да се скача в ледена вода без предварителна подготовка, под действието на всеобщата еуфория, често в алкохолно опиянение, е опасно за живота.

Това може да предизвика спиране на сърцето и на дишането, спазми и човек или ще замръзне и ще потъне или ще загине от задушаване. Усложненията, предизвикани от преохлаждането в ледената вода, също могат и да доведат до смърт след известно време.