Левкемия или рак на кръвта е заболяване, което се характеризира със злокачествена трансформация на левкоцити.

Белите кръвни телца се образуват от костния мозък и поради неправилно изпълнение на неговите функции се развива болестта.

„Неправилните” левкоцити се образуват в повишени количества и изпълват костния мозък, като се възпрепятства формирането на други елементи на кръвта.

Това води до различни симптоми на заболяване – анемия при понижени нива на левкоцити, нарушения при съсирване на кръвта при недостиг на тромбоцити, понижаване на имунитета, тъй като имунната система разполага с недостатъчно неутрофили.

Профилактиката на левкемия днес е невъзможна, затова е особено важно на време да се разпознаят симптомите на болестта и да се започне терапия. Какви са основните признаци на „белокръвието”?

Симптоми, които сигнализират за левкемия

1.Повишена температура, втрисане, изпотяване

Втрисане, постоянно усещане за студ и повишаване на телесната температура могат да бъдат признаци на слабо изразено инфекциозно заболяване или проявление на интоксикация, отравяне на организма заради онкологична патология.

Обилното изпотяване, особено през нощта също е сред тези признаци, вследствие на което не може да спи нормално. 

2.Анемия

Основните симптоми, предизвикани от недостиг на еритроцити в кръвта, това са студени, мръзнещи ръце и крака, пребледняване на кожата и на лигавицата.

Промяна на цвета на кожата възниква, заради понижено количество на тези червени кръвни телца, кръвта на практика става по-светла, което се отразява неизбежно на цвета на кожата и на лигавиците.

Руменината от бузите изчезва, кръговете под очите стават по-тъмни, а лигавиците, от обратната страна на долния клепач, в устата, стават бледо-розови, а ако анемията е в тежък стадий – жълтеникаво-бледи.

3.Слабост, лесно уморяване – час при личния лекар

Еритроцитите са клетки, които доставят кислород на клетките, които образуват тъканите и органите. При недостиг на кислород е на практика невъзможно човек да се чувства добре, развива се хипоксия.

Процесите на обмяна на веществата в тъканите се забавят, мускулите не могат да издържат дълго на обичайния ритъм на съкращения. Всичко това води до слабост, необичайно бързо уморяване.

Макар и слабостта да може да е предизвикана не само от анемия, тя е чест симптом на онкологични заболявания.

Ако бързото уморяване не е единичен случай и продължава дълго, това означава, че е необходимо да си запишем час при личния лекар. След изясняване на оплакванията ще прецени дали има необходимост да даде направление за специалист.

4.Задъхване като симптом

Ако при обичайно качване по стълби или кратко бързо ходене дишането се затруднява, то това е задух или диспнея.

Това не е задължителен симптом на левкемия, усещането за недостиг на въздух се развива при всяка форма на анемия, при сърдечно-съдови заболявания или заболявания на дихателните органи.

5.Често разболяване

Остри вирусни инфекции, грип, всякакви инфекциозни заболявания са признак за понижаване на имунитета, което е сред основните признаци на левкемия.

При тази болест костният мозък образува повишено количество левкоцити, които е необходимо да възстановят нормалната имунна функция и да ускорят оздравяването от инфекциозни заболявания.

Тези бели кръвни телца не могат да изпълняват защитна функция. Тези бели кръвни клетки не могат да изпълняват защитна функция.

Правилно формираните левкоцити в кръвта стават все по-малко и имунната защита отслабва.

Поради тази причина инфекциозните заболявания се развиват по-често, а оздравяването от обикновена инфекция може да отнеме до месец.

6.Ставните болки, болки в костите – необходим е онколог

Болки в ставите и костите в съчетание с други признаци са опасен симптом. При левкемия означава, че болестта е в напреднал стадий, и е започнало разпространение на онкологичния процес в областта на надкостницата.

При начален стадий няма болки, тъй като центърът на тръбестите кости, където е разположен костния мозък, няма много нервни окончания, за разлика от надкостницата и ставните тъкани.

Болките са признак на необходимост от посещение на лекар, за да се установи причината и да се започне лечение.

7.Синини, рани, увреждане на кожата

При анемия кожата не само пребледнява. Заради недостиг на хранителни вещества кожата става суха и е по-лесно да се травмира.

Недостигът на тромбоцити предизвиква нарушения при съсирването на кръвта, дори незначителни увреждания провокират по-силно, в сравнение с нормата кръвотечение.

Раните не заздравяват дълго, а синини се образуват на практика без причина. Особено опасен симптом са хематомите в областта на гърба, слабините, те са признак на вътрешно кръвотечение.