През зимата е необходимо да обръщаме сериозно внимание на това, което слагаме в устата си. Наскоро екип диетолози определиха кои храни трябва да избягваме да консумираме през зимата.

Експертите посочват, че някои хранителни продукти могат сериозно да навредят на здравето, ако се употребяват през зимата.

1. Млечни продукти

Така например далеч не най-добър избор за зимното меню са млечните продукти.

Това се дължи основно на факта, че през зимата по магазините се появяват млечни продукти от възстановено мляко, тоест произвеждат се от сухо мляко, което при определена температура се възстановява и се превръща в обикновено прясно краве мляко.

Но, за съжаление възстановеното мляко съдържа минимум необходими полезни вещества за организма.

Също следва да се има предвид, че болшинството от млечните продукти притежават така нареченият охлаждащ ефект, поради което могат да повишат риска от развитие на т.нар. „зимни“ болести, сред които са ангина, бронхит и възпаления на вътрешните органи.

2. Сьомга

До края на зимата е по-добре да забравите и за сьомгата. Уловът на тази риба е разрешен от февруари до август, поради тази през останалото време дивата сьомга, която се предлага по магазините или не е прясна, или пък е доставена като контрабандно.

През цялата година е достъпна само сьомгата, която се отглежда в рибни ферми, но храненето е изкуствено, то така съдържа минимум полезни за организма вещества. Ето защо през зимата е препоръчително да се въздържате от консумацията на тази риба.

3. Домати

През зимния период е по-добре да не купувате пресни домати, тъй като в тях практически няма витамини, а техните вкусови качества са доста ниски.

Експертите съветват да се заменят пресните домати с консервирани или домашен доматен сок.

Но все пак по пазарите у нас могат да се намерят вкусни гръцки домати от сорта беладона, който по вкусови качества доближава сезонните български домати и освен това е със сравнително висока хранителна стойност, малко по-ниска от тази на сезонните домати.

4. Праскови

Обикновено през зимния период тези плодове изобщо не са вкусни и много бързо се развалят.

А по родните пазари трудно могат да се срещнат праскови, тъй като цената им трябва да е в порядъка на 7-8 лева за килограм, което означава, че са по-скъпи и от месото, затова през зимните месеци никой у нас не си купува праскови.

Най-добре е прасковите да се купуват по време на техния сезон – от юли до септември-октомври, дори понякога и до декември се срещат праскови от сезонната реколта.

През зимата е най-добре да се премине на ябълки – те са достъпни като цена и се намират навсякъде, вкусни са и изключително полезни.

5. Захар

По време на студовете обикновено на много от нас ни се иска да се сгреем с чаша горещ сладък чай или какао.

Въпреки това лекарите твърдят, че повишеното количество захар води до отслабване на имунитета, затова хората, които обичат сладко боледуват повече от останалите.

6. Диня

Както и останалите плодове е най-добре да се купуват по време на сезона, тъй като сега са с изключително ниски вкусови качества.

7. Зелен фасул

В замразен вид този продукт е изключително твърд и влакнест. Освен това зеленият фасул, както и останалите бобови притежават охлаждащ ефект и затова не е желателно да се консумират през зимните месеци.