Средно българската жена ражда по 1.49 деца, а за простото съхранение на числеността на населението на България е необходимо на всяка жена да се падат средно по 2.15 деца.

Тези странни числа, разбира се, изглеждат нелепо, когато стане дума за радостта от майчинството.

И все пак те показват, че повечето българки не желаят или пък не бързат да усетят майчиното чувство не само за трети, но и за втори път, тъй като по-голямата част от тях се ограничават до раждането на само 1 дете.

Впрочем, често зад този избор стоят сериозни причини – липсата на достатъчно финансова сигурност, недобро състояние на репродуктивната система и неудовлетворителното общо здравословно състояние след първото раждане. Как ситуацията може да се промени?

Проблемите с раждаемостта в България днес са изключително сериозни и същевременно трябва да намерят бързо решение, като този проблем е характерен и за цяла Европа.

И ето го парадокса – днес репродуктивната система на девойките скоро навършили 20 години е в по-лошо състояние, отколкото на техните майки, които наближават 50-те си години.

На пръв поглед изглежда, че майката е могла да натрупа и миома, и хипертония, и диабет. Но при младите тези заболявания са повече.

Това се дължи на факта, че живеем в епохата на т.нар. еколого-репродуктивен дисонанс. Преди 100 години жената през целия си живот е имала около 40-50 менструации.

През останалото време тя или е била бременна, или е кърмила. А какво е положението сега. Броят на менструациите през живота е нараснал с 10 пъти. Но женският организъм не е готов за това – оттам е и изобилието от заболявания.

Тъжно, но факт – така си плащаме за твърде големия еволюционен скок.

Когато жената се стреми да завърши висше образование, да направи кариера, да се осигури материално, така се сдобива с положение в обществото, става икономически независима. Но често губи младите си години – времето, когато шансовете ѝ да роди здрави деца са максимални.

Своята пагубна роля оказва и ранното начало на сексуалния живот – както и в цяла Европа, така и в България, средно това навлизане в зрелия живот се пада на 16 години.

И инфекциите, предавани по полов път и ранните аборти са важни рискови фактори – те водят до възпалителни заболявания на репродуктивните органи, нарушаване на цикъла, миоми и естествено до усложнения при бъдещи бременности и до раждането на болни деца.

Освен това съвременните жени имат и още една фобия, която ограничава раждаемостта. В обществото цари култ към красотата и младостта.

Дамите се опасяват, че бременността и раждането могат да ги превърнат в дебели, непривлекателни, негативно да повлияят на качеството на интимния им живот, д предизвикат едни или други усложнения.

Но съвременните методи и технологии могат да окажат съществена помощ за решаването на много проблеми.

Следващият проблем е в това, че днес много жени се въртят в нещо като омагьосан кръг – работят на няколко места, грижат се за дома, за мъжа, за родителите и в резултат усещат, че върху тях се оказва огромен натиск.

Не е изненадващо, че при подобен начин на живот здравето страда, развиват се хронични заболявания.

А когато бременност настъпи, е възможно да се развият сериозни усложнения, които изискват постоянно лекарско наблюдение, прием на лекарства, хоспитализации, различни интервенции. В резултат на бял свят често се появява слабо бебе, което изисква интензивна грижа.