Птичките пеят, растенията цъфтят, а около вас е изпълнено с планини от носни кърпички – сезонната алергия, както винаги, е безпощадна.

Но преди да запълните запасите си с антихистаминни средства, опитайте да преразгледате хранителното меню. Съществуват храни, смекчаващи имунния отговор на организма към алергените, а симптомите на алергията съществено отслабват.

1. Пробиотици

Бифидобактериите и лактобактериите възстановяват чревната микрофлора и нормализират храносмилането, но с това полезните им свойства не се изчерпват.

Пробиотиците също влияят на имунната система и могат да потиснат алергичните реакции.

Изследване, публикувано в списание „Клинична и експериментална алергология“, показва, че хората, употребяващи кисело мляко с полезни лактобактерии и хранителни добавки пробиотици, имали значително по-ниско ниво на антитела, които предизвикват симптоми на алергиите – хрема, кихане, зачервяване на очите и кожната реакции.

Преди да се запасите с кисели млека, извара и кисело мляко, имайте предвид, че съдържащият се в ензимните хранителни продукти хистамин може да влоши протичането на симптомите на алергията.

Не сте готови за такива последствия? Консултирайте се с алерголог.

2. Ябълки

Богати са на кверцетин – биологично активно вещество, което потиска възпалителните реакции и освобождаването на хистамин.

Този натурален „алергичен забавител“ се съдържа също в лука, чесъна, зелето, поради това в период на цъфтеж лекарите препоръчват включването им в ежедневното меню.

3. Ягоди

Алергията към ягодите е разпространено явление, но ако сте имали щастието да не страдате от такава, то тя ще донесе огромна полза за здравето ви.

Витамин С в ягодите не само укрепва имунната система, но и „усмирява“ хистамин, който е причина за алергичната хрема, сърбежи в очите, кихавица.

Изследване показва, че приемът на аскорбинова киселина намалява нивото на хистамина с 38%, а дефицитът на витамин С обратно повишава неговата концентрация в кръвта.

4. Куркума

Индийската подправка вече отдавна е известна със своите противовъзпалителни свойства, а нейният активен компонент куркумина може да блокира освобождаването на хистамина, омекотявайки симптомите на алергията.

5. Тиквени семки

Само четвърт чаша тиквени семки ви осигурява половината от дневната норма магнезий, дефицитът на който повишава нивата на хистамина в кръвта.

Също този минерал поддържа нормалното функциониране на нервната система, сърдечните мускули и облекчава дишането, което е особено важно, ако алергията се съпровожда с оток на синусите.

6. Сьомга

Употребата на сьомга и на друга мазна риба е най-добрият начин за попълване на запаса от мастните киселини омега-3, които намаляват възпалението и алергичната реакция.

Изследването, публикувано в „Европейското списание по клинично хранене“, показва, че високото съдържание на омега-3 в червените кръвни клетки намалява риска от сенна треска – полиноза.

7. По-малко преработени храни

Технологично преработените храни – бекон, салами, котлети от прекалено обработено месо, полуфабрикати, се съдържа голямо количество омега-6 мастни киселини.

И макар че са важни за нашия организъм, също както и омега-3 техният излишък води до възпалителни реакции и е свързан с алергиите.

Когато прекратите употребата на рафинирани въглехидрати и ежедневното ви меню започне да включва предимно пресни продукти, ще ограничите скоростта на образуване на свободни радикали и ще получите повече антиоксиданти, понижаващи възпалението.

Макар и на повечето от вас тази информация да ви се струва странна и може би малко псевдонаучна, най-малкото ако употребявате повече от тези храни, и по-малко от традиционните, характерни за западната диета, ще подобрите гарантирано здравословното си състояние.