Мисълта за посещението при зъболекар кара много хора да треперят. Но мечтата на милиони хора по света да могат да излекуват зъбите си без неприятното стъргане вече се превърна в реалност.

Зъболекари разказаха пред екипа на Lechenie.bg, как лекуват зъби с лазер, гел, озон, и кога ще можем да забравим завинаги за страха пред кабинета на зъболекаря.

1. Химико-механичен метод

Дори ако човек ходи редовно на зъболекар, повърхностните кариеси е трудно да се избегнат. Често лекарите предлагат да не се прави нищо, докато проблемът не засегне зъбните тъкани под емайла.

А пациентите с радост се съгласяват, защото никой не се съгласява доброволно да му стържат дупка в зъба. В резултат човек се налага да плати повече в пряк и преносен смисъл.

Увредената област чисто и просто се покрива със специален гел, след което със специален инструмент се отстраняват засегнатите участъци от емайла.

Тоест нищо не се стърже, всичко се прави бързо и точно – и се премахва много по-малко здрава тъкан, отколкото при почистване на кариеса със стандартното борче.

Основните предимства на процедурата са, че е безшумна и безболезнена. Кариозната кухина е по-малка в сравнение с тази, която се получава при стъргане, и пломбата заема по-малко площ.

Критиците на метода смятат химико-механично въздействие за агресивно – впоследствие зъбът може да се разруши.

2. Озон

Да се лекуват кариеси, без на практика зъбът да се докосва, това по-скоро прилича на фантастика. Но това е истина, която са измислили в Германия.

Методът е особено подходящ за тези, които не просто се страхуват от стъргането, но и от вкарването на странични предмети в зъбите.

Озонът, разбира се, е повече дезинфекция и профилактика на кариеса, но за сметка на това безконтактна.

Обработката на зъбите с озон унищожава микроорганизмите, които предизвикват кариес. След третирането зъбите се покриват със специален укрепващ състав.

Засегнатите от кариеса тъкани се дезинфекцират с помощта на молекулите озон. Но пък този метод не може да се приложи при дълбоки увреждания.

3. Лазер

В последно време се превърна в панацея в медицината, и технологиите постоянно се развиват, възможно е благодарение на някоя от тях хората да забравят в бъдеще за проблемите със зъбите.

В денталната медицина днес лазерът позволява да лекува кариес, и то без болка. Освен това веднага се дезинфекцира и самата кухина в зъба.

Много хора в България питат за лечение с лазер. Но този метод не е подходящ, когато е засегнат дентина.
Лазерът се използва за премахване на засегнатия от кариеса емайл, но хората идват най-често с вече дълбок кариес.

Използването на лазера своевременно, когато увреждането все още е слабо, предотвратява развитието на вторичен кариес под пломбата.

Между впрочем американските учени вече изследваха метод, позволяващ с помощта на лазерни лъчи със средна мощност да се активизират стволовите клетки и да се възстановят увредените фрагменти от твърдата част на зъба. Факт е обаче, че тези методи са провеждани върху мишки.

4. Паста чудо

Мечта на тези, които не обичат да ходят на зъболекар или по-скоро изобщо се страхуват да го посетят, е паста, която би ги избавила от тази необходимост. В медиите често се появява подобна информация, но тя не е научна основа.