Женското тяло претърпява множество изменения по време на бременност, и най-големият орган – кожата, също се променя.

Стриите са едно от най-честите изменения на кожата по време на бременност. При повече от 90% от бременните жени се появяват линиите на бъдещата майка.

Стриите не са опасни – те са предизвикани от просто разтягане. С наддаването на тегло, те се появяват в местата с най-голямо напрежение – най-често на корема и на гърдите. И макар стриите да са безвредни, на повечето жени не им харесва видът им.

Добрата новина е в това, че стриите не остават завинаги толкова ярки, както в първите месеци, и понякога тяхната поява може да предотврати или да намали тяхното количество.

Най-лесният начин да предотвратим тяхната поява е да вземем профилактични мерки.

Кои храни предотвратяват появата на стрии по време на бременност

1.Храни, богати на омега-6 мастни киселини

Храни, богати на омега-6 мастни киселини, са полезни за намаляване на възпалението и за овлажняване. Това е полезно не само за заздравяване на кожата, но и за предотвратяване образуването на стрии.

Сред храните, богати на омега-6, са:

  • Ядки;
  • Тофу и яйца;
  • Зърнени култури и фъстъчено масло;
  • Масло от авокадо;
  • Пълнозърнест хляб.

2.Ярки зеленчуци

Освен това че те са просто полезни – и експерти препоръчват да се ядат ярки зеленчуци, те са пълни с витамини, необходими на бъдещата майка и на бебето. И ако желаете кожата ви да изглежда по-добре при бременност, похапвайте много зеленчуци.

Зеленчуците са богати на витамини и хранителни вещества, които способстват за здравето на кожата, сред които витамини А и С.

Кожата по време на бременност може да стане проблемна. Пъпки, става по-суха или по-мазна, поради промяна в отделянето на себум.

3.Бобови култури

Бобови култури, сред които фасул, грах и леща, са отличен източник на белтък, затова помагат да се избавим от стрии и предотвратяване на тяхната поява. Как това работи?

Стриите се появяват поради недостиг на колаген, който е 75% от кожата, а за неговото образуване е необходим белтък. И растителният белтък, на който е богат фасулът, грахът, бобовите и лещата, са отличен строителен материал за образуването на колаген.

4.Храни, повишаващи нивата на колаген

Не само бобови са необходими за образуването на колаген – секрецията му може да се стимулира. И доколкото колагенът е много важен за кожата, то би било разумно, да консумираме повече храни, които увеличават неговия синтез.

Това ще спомогне за подобряване на структурата гъвкавостта и еластичността на кожата, а това означава, че ще се понижи риска от появата на стрии.

Освен бобови храните, които стимулират образуването на колаген, са:

  • Ядки и риба;
  • Пилешко и домати;
  • Цитрусови и чушки.

5.Соеви продукти

Соевите продукти са също добра идея за включване в пренаталното меню, поради техния ефект да повишават нивото на колаген. Много от разпространените храни са богати на соя – това са тофу, соево мляко.

Сред другите ползи от соята са понижаване на риска от различни проблеми със здравето, сред които инсулт, болести на сърцето и някои видове рак.

Соята също може да подобри здравето на костите като отличен източник на калций. Това намалява риска от поява на кариеси по време на бременността.

Постни източници на белтъчини

Белтъчините са от решаващо значение за заздравяване и възстановяване на увредените тъкани, затова са ключова съставка за предотвратяване появата на стрии.

Също така помагат за поддържане на еластичността и структурата на кожата.

Опитайте да включите в своето меню немазни източници на белтъчини, сред които пуешко, сьомга, калмари, риба тон. Ако търсите вариант без месо, то помислете за богати източници на белтъчини, сред които бадеми, яйца, тофу и леща.

6.Портокали

Ако ви се похапват много плодове, то няма да сгрешите, ако предпочетете портокалите. Тези цитрусови плодове притежават едновременно няколко свойства, които помагат намаляването на риска от поява на стрии.

7.Храни с витамин Д

Витамин Д е полезен за заздравяването на рани, за възстановяване на тъканите и за предотвратяване увреждане от ултравиолетови лъчи. Също съдържа метаболити, които поддържат естествената бариера на кожата.

Всички тези фактори допринасят за намаляване на риска от поява на стрии по време на бременността.