Колко ли би било прекрасно, ако съществуваше храна, която изгаря мазнините на корема.

Плочка млечен шоколад, сочен и ароматен хамбургер или апетитна порция шишчета. И всички с удивителни свойства да топят мазнини на корема.

Но не се случва така. Все пак обаче не трябва да се гледа на храната като на враг.

Съществуват храни, които наистина спомагат за намаляване на талията. Но трябва да се ядат строго по рецепта, как точно, ще научите в новата ни статия.

Цялата истина за вълшебните свойства на топящите мазнини храни

Професор Керълайн Аповян, доктор на медицинските науки към Бостънския медицински център, посочва, че никакви храни не могат да топят мазнини на корема.

Единственият начин да се избавим от натрупаните мазнини е да приемаме по-малко калории с храната, отколкото изразходваме.

Ако се храним само с бонбони и калоричността на ежедневното меню е малка, пак ще отслабнем.

Но означава ли това, че шоколадовите бонбони изгарят мазнини, това е по-скоро риторичен въпрос.

Повечето от нас са чували, че съществува храна, която притежава топящ мазнини потенциал.

И отчасти това е наистина така. Но не за сметка на някакви специфични, уникални свойства, а благодарение на умерена калоричност и свойството отлично да засища.

Организмът се обогатява с витамини, антиоксиданти и минерални вещества, поддържа на дължимото ниво обмяната на веществата.

Що за храни са това и как да ги похапваме – по-нататък!

Рецепта за отслабване: диета за стройност

Не е тайна, че наднорменото тегло и висцералните мазнини в частност представляват сериозна заплаха за здравето.

Те влияят на продължителността на живота, като водят до формиране на хронични заболявания, и създават проблеми в ежедневието.

За справянето с натрупаните мастни запази около корема, помагат храните с високо съдържание на белтъчини.

Белтъчните храни помагат за ускоряване на обмяната на веществата и за намаляване на апетита за непланирани междинни хранения с 60%.

Диетолозите препоръчват редовно да се ядат кокоши яйца и пилешки гърди, червена леща, печен боб, риба тон и бадеми.

На този фон следва да се ограничи количеството бързи въглехидрати – от групата нездравословни храни и да се постави акцент на фибрите.

Какви храни трябва да станат основа на менюто за справяне с мазнините на корема?

Топ 7 храни с потенциал да топят мазнини

1.Кайенска чушка или пипер

По данни от изследвания, публикувани в издание за клинично хранене, ежедневното похапване на храни, съдържащи капсаицин, спомага за справяне с мазнините на корема. Това съединение стимулира преобразуването на храна в енергия.

Канадски изследователи стигат до извода, че хората, които редовно слагат пипер към ястията, като цяло изяждат с 200 калории по-малко дневно, в сравнение с хората, които не го правят.

2.Черна боровинка

Всички плодове съдържат антиоксиданти, които ограничават възпалителните процеси в организма и са като профилактика за ранно стареене. А също и помагат за намаляване на желанието за сладко. Затова трябва по-често да се ядат при отслабване.

Интересни данни са установили учени от Тексаския университет. Мишки, на които давали по 3 порции боровинки дневно, имали по-малко мастни клетки от индивидите, които се хранят с друга храна.

3.Сьомга – омега-3

Всичко е очевидно – протеините /белтъчините/ помагат за трупане на мускулна маса. Разбира се, при условия на редовни физически натоварвания.

Колкото повече мускулна маса, толкова по-активно протича процесът на изгаряне на мазнини.

В рибата от семейството на Сьомгата се съдържат, освен качествени белтъчини, и полезни омега-3 мастни киселини.

4.Овесена каша

Сложните въглехидрати не са врагове на отслабването , а точно обратното.

Хората, които всеки ден изяждат по 2-3 порции пълнозърнести храни имат с 10% по-малко мазнини на корема.

5.Яйца – източник на постен белтък

Яйцата са превъзходен източник на постен белтък, а също имат потенциал да спомагат за понижаване на теглото. Това показват изследвания.

6.Бял чай

Тази напитка може да стимулира едновременно процесът на липолиза /разграждане на мазнини/ и блокиране на адипогенеза /образуване на клетки мазнини/.

7.Бобови

За да станем по-стройни в талията не е нужно да купуваме екзотични продукти. Достъпните бобови – това е, което се препоръчва.

Учени от университета Уейк-Форест в САЩ, установили, че на всеки 10 разтворими фибри помагат за намаляване на обема на талията с 3.7% за 5 години.