Храненето на детето, страдащо от някакво заболяване, се отличава от това, когато е здраво. Разработени са няколко видове диети за малчугани, към които трябва да се придържаме по време на болест.

На какво трябва да обърнат внимание родителите, ако детето се е разболяло от простудно заболяване в началото на пролетта?

Как да храним децата при болест - правила

Хранене на детето в началото на болестта

За това, че детският организъм има нужда от промяна в начина на хранене при болест, детето само подава сигнал на родителите си с поведението си.

Отслабването на апетита е характерен симптом на много заболявания. Това е свързано с физиологични процеси, протичащи в организма.

Всички ресурси се мобилизират за справяне с патогенните агенти, за храносмилане на големи обеми от храна не остават сили.

Но хранителни вещества са необходими сега на детето както никога, и именно това е причина за промени в хранителния режим на мъника.

Не трябва да се настоява за запазване на хранителния режим. Родителите често допускат такава грешка, и обикновено води до неблагоприятни последствия.

Напряга се не само имунната, но и нервната система. А разстроеното дете още по-малко ще бъде склонно да яде нежелана храна.

И дори да накараме мъника да яде с увещания и заплахи против волята му, това може да предизвика рефлекс на повръщане. – съвсем нежелано усложнение.

Затова внимание трябва да се обръща не на количеството изядена храна, а на нейния качествен състав. Детето само ще получи необходимите му вещества във вида, в който може без усилия да усвои.

Меню за дете кърмаче

Да се организира храненето на болно дете до 1 година е най-лесно. През този период мъниците ядат основно или майчино мляко, или сухо мляко.

Останалите храни едва сега започват да се появяват в детското меню и тяхното участие по-скоро се свежда до запознаване с нови храни.

И макар захранването да е в малък размер, е желателно тази компонента от хранителния режим да се премахне напълно и да се остави като храна само кърмата или сухото мляко.

Стомашно-чревният тракт на мъника е свикнал с тази храна. Освен това храненето му ще бъде облекчено и няма да е по-малко питателно. Стомахът не се налага да усилва процесите на адаптация.

Ако детето отказва, дори сухото мляко или кърмата, родителите могат да опитат да сменят начина, по който дават храна.

Храната от лъжичка може да заинтересова детето, и естественото любопитство ще заглуши негативните емоции.

Храненето на детето следва да се направи по-дробно, като размерът на порциите намалява, но храненията стават по на често. Така храната няма да умори детето, а организмът редовно ще получава необходимите му вещества.

Полезни ястия за боледуващи деца

Ако детето вече е преминало към хранене на общата трапеза, то ястията за него трябва да се подбират на принципа на по-добрата усвояемост. Разболялото се дете няма да може да изяде всичко.

Първо, в храненето на детето трябва да присъства животински белтък – това е на практика готов ресурс за изграждане на нови тъкани, което е много ценно в период на заболяване.

И означава, че на детската трапеза трябва да присъстват и местни ястия. Ако за детето все още е трудно да предъвква парчета месо или пържоли, родителите могат да му предложат супа или бульон.

Така мъникът ще получи коктейл от витамини от зеленчуци и животински белтък в удобна течна консистенция.

Витаминната подкрепа също е изключително важна, ако детето се е разболяло, а това означава, че родителите могат да добавят в детското меню повече плодове.

Обикновено децата не оказват храните, които традиционно се асоциират с десерт. От това следва да се възползваме.

Ябълки, ягоди, шипки, цитрусови – всичко това са богати източници на витамин С, антиоксиданти.

Това означава, че детето ще получи не само допълнителна енергия за организма, но и повече ресурси за справяне с болестта.

Трябва да се изключат всички ястия, които могат да предизвикат влошаване на състоянието на детето. Това са на първо място храните, които могат да предизвикат алергична реакция.