Какво е това неудачник? За едни е този, който не може да си намери работа и своето място в света. За трети – е този, който не може да създаде семейство.

Имат ли общи признаци хората, неспособни да преуспеят в различни сфери на живота?

Болшинството смята, че неудачникът – това е този, който няма нито пари, нито работа, нито семейство, нито приятели. Но по-скоро е този, който не умее нито да се доверява, нито да уважава, нито да обича другите хора.

Възможно е и второто да води до първото. Но неудачник може да стане и този, който има разкошен дом, гараж с 5 коли и личен самолет. Защо се случва това?

Ето 7 качества, които могат много бързо да ви превърнат в неудачник.

1. Непоследователност

Успешните хора вървят към целта стъпка по стъпка. Не отстъпват от идеалите си, имат висши ценности, а думите не се разминават с делата. Не променят ориентирите, заради минимални трудности, а търсят начин да се справят с тях.

Животът на неудачника напомня на ветропоказател. Той лесно върви по другите. Отказва се от убежденията. Лесно се захваща за нови проекти, но не ги завършва и бързо. Към успеха трябва да се движиш плавно.

Ако за вас чашата винаги е наполовина празна, в живота няма щастие и радост, рано или късно околните ще се отвърнат от вас.

2. Любов към клюки

Аутсайдерите обичат клюките. Да ги слушаме и да ги разпространяваме. Всъщност, за неудачниците сплетните са защитен механизъм, който не ни позволява да забележим нещо интересно в собствения живот.

3. Хроничен песимизъм

Повечето от нас виждат в определени моменти живота в тъмни нюанси, и в това няма нищо страшно. Но ако за вас чашата винаги е наполовина празна, в живота няма щастие и радост, рано или късно околните ще се отвърнат от вас.

Този механизъм задушава и парализира. Ако не виждате красотата на околния свят, няма да забележите и доброто и няма да цените всеки изживян ден, това означава, че сами се ограничавате.

4. Равнодушие

С каквото и да се занимавате, не трябва да оставате безучастни към другите. Ако можете да оставите човек в беда, да не обърнете внимание, че е загубил дете, това означава, че сте аутсайдер.

Зрелите и мъдри хора винаги се стремят да правят околния свят по-добър. Да бъдеш добър, отзивчив и щедър е най-добрият начин да се самоусъвършенстваш.

5. Липса на амбиция

Няма към какво да се стремиш, да не правиш повече, отколкото е необходимо, да не полагаш допълнителни усилия – това е кредото на неудачниците.

Липсата на амбиция е вредно и токсично чувство. Затова и с тези, които нищо не искат и просто плуват по течението, повечето избягват да общуват. В крайна сметка неудачниците остават сами.

6. Завист

Такива хора тайно или явно завиждат на тези, които са умели нещо да постигнат в живота. И намират оправдание и собствено бездействие, и днешното бедствено положение. Вместо да си губите времето в завист и самооправдание, действайте.

7. Липса на вяра в себе си

Всички тези фрази ограничават развитието и формират чувство за съжаление към себе си. Неудачниците свято вярват, че да бъдеш успешен не е предвидено по съдба.

Но във всяка ситуация трябва да вярваш в себе си.