Козметиката, в състава на която влизат киселини, е един от най-бързите и ефективни начини за преобразяване на кожата. Но към избор и използване на тези средства за грижа следва да се отнасяме много внимателно.

Какво следва да знаем за състава на тези продукти, и как да си закупим най-добрата козметика, съдържаща полезни киселини?

Козметика на основата на киселини – как да подберем оптимална грижа?

Наличието на киселини в козметиката за лице може да изглежда притеснително, но при производството на специализирани средства се използват само безвредни вещества. Така например, АНА- или ВНА-киселините в малки концентрации не могат да навредят на кожата.

Използването на тези химични съединения в производството на козметика е обусловено от тяхната способност да разтварят мъртвите клетки на епидермиса и дават възможност на нови и здрави кожни клетки и да се обновяват.

В повечето случаи козметиката за лице с киселини съдържат следните техни разновидности.

1. Хиалуронова

Доказано е, че с възрастта кожата на лицето по-трудно задържа влага, затова козметиката с хиалуронова киселина трябва задължително да присъства в ежедневната грижа на жените след 35 години.

Доколкото способства за по-качествено овлажняване на външния слой на кожата и поддържане на достатъчно ниво на течност в прилежащите тъкани.

2. Млечна

Тази киселина прекрасно премахва загиналите клетки и способства за регенерация на нови. Затова козметиката с тези киселини е препоръчителна за борба с ранни бръчки и посърнал вид на лицето.

3. Салицилова

Характерна особеност за тази киселина е нейната способност да влияе на отделянето на кожния себум, което я превръща в незаменим компонент на средствата за грижа за мазна и комбинирана кожа.

4.Гликолова

Това вещество притежава свойството да прониква дълбоко в тъканите, а също и да стимулира обработката на собствен колаген и способност за обновяване на клетките.

5.Лимонена

Нейната ценност за козметиката се заключава в изразено избелващо въздействие на кожата.

С помощта на средствата на основа на лимонена киселина е възможно съществено намаляване на проявленията на пигментация.

6.Аскорбинова

Тази киселина е мощен антиоксидант. Използването на козметика на нейната основа позволява предотвратяване на по-ранно стареене на кожата и съхраняване на нейната естествена еластичност.

7.Аминокиселина

Нейното присъствие в средствата за грижа няма насочено действие.

Заедно с това аминокиселините, които са основен строителен материал за белтъчините, позволяват попълване на недостиг на тези вещества в организма.

Как правилно да използваме козметика за лице с киселини?

За покупка на качествена козметика с киселини, е необходимо да се обърне внимание на обявения състав.

Продуктите, предназначени за използване в домашни условия обикновено са с отметка „АНА-киселини”.

Отделни техни представители успешно се използват в борба с кожни заболявания и влизат в състава на лекарствени препарати.

Козметиката за лице на основата на киселини позволява да се намали проявлението на ранно стареене, а също и да се повиши гладкостта на кожата. Нейното приложение е подобно на действието на мекия пилинг.

Също следва да се отчита, че АНА-киселините са водоразтворими, затова отлично въздействат на повърхностния кожен слой, чрез овлажняване, избелване и лющене.

ВНА-киселините са мастно разтворими, затова средствата на тяхната основа трябва да се използват с повишено внимание.

Характерен представител на тази група е салициловата киселина.

Но професионалната козметика за лице изисква спазване на определени мерки с повишено внимание.

За получаване на осезаем резултат киселината в крема трябва да бъде значително количество, което да предизвика странични ефекти.