Вашата кожа има нужда не само от външна защита от  ултравиолетовите лъчи, но и от вътрешна. През лятото е много важно да се употребяват храни, богати на антиоксиданти, предпазващи кожата от пагубното въздействие на свободните радикали.

Плодовете, зеленчуците, зеленият чай, рибата и шоколадът ще ви осигурят защита срещу вредното въздействие на силното лятно слънце.

Както е известно, слънцето може да бъде, както наш приятел, така и най-злият ни враг, особено ако става въпрос за излагане на слънчева светлина от 11 до 16 часа.

Прекомерната инсолация много бързо води до развитие на изгаряния на кожата, до нейното обезводняване и преждевременно стареене. Освен това е известно, че ултравиолетовите лъчи способстват за развитие на рак на кожата. УВ-лъчите са особено опасни, ако по вашето тяло има много бенки или имате светла кожа.

Защитата от вредните слънчеви лъчи е възможна с помощта на специални слънцезащитни средства. Но освен това е важно да осигурите защита на кожата си и вътрешно. За тази цел ще ни помогнат някои храни, богати на антиоксиданти и други вещества.
1. Плодове и зеленчуци с наситени цветове
За добра защита от слънцето са подходящи плодове и зеленчуците с ярки цветове. Наситеният им цвят се придава от специфични вещества – каротеноиди, сред които особено полезен е антиоксидантът ликопен. Голямо количество от това вещество се съдържа в доматите, а в сокът от тях е още по-голямо. Някои изследвания показват, че редовната употреба на доматена паста понижава вероятността от развитие на слънчеви изгаряния и други „слънчеви“ проблеми на кожата с 30-40%.
2. Риба и морски дарове
В тези храни се съдържа голямо количество омега-3 полиненаситени мастни киселини. Тези вещества спомагат за неутрализирането на пагубното въздействие на свободните радикали. За ефективна защита на кожата от инсолация се препоръчва изяждането на не по-малко 2 порции морска риба в седмицата. Вместо риба е възможно и приемането на рибено масло.
3. Черен шоколад и какао
Флавоноидите, съдържащи се в какаото, притежават изразени антиоксидантни свойства, спомагайки за справянето с вредното въздействие на УВ-лъчи върху кожата.
В едно от изследванията било установено, че хората редовно, употребяващи шоколад или какао сутрин, са с 25% по-малко, предразположени към слънчевите лъчи.
4. Зелен чай
Богат е полифеноли – мощни антиоксиданти, предпазващи организма от вредното въздействие на свободните радикали, които се образуват при продължителното излагане на слънчева светлина. Установено е, че редовната употреба на зелен чай спомага за понижаване на риска от развитие на рак на кожата с цели 30-40%.
5. Листни зеленчуци
Зелените листни зеленчуци на първо място притежават противоракови свойства. Съдържащите се в тях антиоксиданти, витамини и микроелементи понижават вероятността от развитие на някои тумори, включително и рак на кожата.
6. Броколи
Отдавна са известни силните антитуморни свойства на този зеленчук. Едно от последните изследвания показват, че използването на екстракт от броколи външно предпазва от раздразнение и зачервяване, които се явяват последствие от прекомерното излагане на слънчева светлина и вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи.
7. Зехтин
Осигурява естествена защита от слънцето и много често влиза в състава на средствата за защита от слънчевата светлина. Зехтинът съдържа витамин Е, който осигурява защита срещу свободните радикали. За да увеличите защитата на вашата кожа от ултравиолетовите лъчи и от вътре, го добавяйте към ястия и салати.