Начинът на хранене на хората от западните държави включва продукти с високо съдържание на захар, наситени мазнини и животински протеини.

В него липсват полезните за стомашно-чревния тракт фибри. Преработените и рафинирани храни не могат да се обработят от организма и често предизвикват имунен отговор.

Днес развиващият се свят се води до урбанизация при повече от половината от населението в света, хората са се установили на територията на градовете и се очаква през 2050 г. числото на преселниците в градските зони да достигне 70%.

Животът в градовете води до липса на физическа активност и консумацията на бързи храни, които са характерни за "западния" начин на хранене.

Едно скорошно проучване на Дейвид Тилман, професор по екология в Университета на Минесота, показва резултата от световните тенденции при избора на диета и връзката между начина на хранене и здравословния начин на живот.

„Хората по целия свят консумират храни с повече калории и добавят все повече месо в диетата си“, казва Тилман. Резултатите са катастрофални последици върху здравето и повишен риск от сърдечно заболяване.

„Преработените храни имат ниска хранителна стойност“, казва Тилман, който ги описва като празни калории. „Диетите с ниско съдържание на плодове и зеленчуци имат отрицателно влияние върху здравето.“

Какво въздействие може да окаже тази диета върху здравето?

Увеличаване на риска от инфекции

Храните, които да преминали през висока степен на преработка, както и рафинираните продукти не се понасят добре от организма. Най-големите виновници за проблемите са храните, съдържащи фруктоза и палмитинова киселина, която често се съдържа бонбоните и може да даде тласък на имунната реакция.

Палмитиновата киселина може да се обърка от организма с бактерии като E.Coli, след което тялото започва имунна атака срещу предполагаемите бактерии и това е причина за поява на възпаление. Ако имунната система отговори по този начин, клетки няма да се възстановят бързо и организма е изложен на опасност от реална инфекция. Въпреки това, ефектът е обратим. Промяната в хранителния режим, може да помогне да се отстрани излагането на тези хранителни съставки и да се възстанови имунната активност.

Промяната на бактериите в червата

Чрeвните микроби играят ключова роля за здравето и благосъстоянието не само на червата, но и на цялото тяло.

„Всеки човек носи около 1 кг микроби вътре в тялото си“, казва Джеръми Никълсън, ръководител на Катедрата по хирургия и рак на Имперски колеж Лондон. Според Никълсън, чревните микроби в тялото са силно свързани с контрола на имунната система, който на свой ред контролира появата на възпаление. Консумацията на преработени храни може да предизвика изтласкване на добрите бактерии от червата, оставяйки лошите.

Затлъстяване и диабет

Глобалното увеличаване различни видове диети с високо съдържание на мазнини и калории се повишава с бързи темпове. „ Наблюдава се затлъстяване сред общото население“, казва Никълсън.

През 2014 г. повече от 600 милиона души страдат от наднормено тегло в световен мащаб, а почти 2 милиарда възрастни са с наднормено тегло, според Световната здравна организация.

„Затлъстяването предразполага към болести“, казва Никълсън. Възпаленията в организма при затлъстелите индивиди, увеличава риска от развитие на сърдечно-съдови болести, инсулт, рак и ставни заболявания като артрит. „Всички те са възпалителни състояния“, казва Никълсън.

Повишени нива на затлъстяване допринасят за допълнителен натиск и износване на ставите. „Затлъстелите хора се нуждаят от операция на ставите в ранна възраст“.

Друго заболяване с висок процент в световен мащаб е диабетът, който засяга 374 милиона души през 2014 г. Развитието на диабет тип II е свързано с тази диета.