Хемоглобинът е съдържащ желязо белтък, главната функция на който е транспортирането на кислород към тъканите. С ниските показатели на този протеин в кръвта лекарите много често плашат вегетарианците.

Според медицинските специалисти, в норма този белтък може да бъде само при тези, които редовно ядат месо и затова вегетарианците са изложени на риск от това да получават постоянни световъртежи, да чувстват постоянна слабост и прочие здравословни проблеми.

От една страна, на хемоглобина съвсем не без основание се обръща толкова внимание. Белтъкът изпълнява важна функция – транспортира кислород от белите дробове в различните клетки на организма.

За това му е необходимо желязо, за да е възможно всички органи и тъкани да получават достатъчно кислород. За тази цел човек е необходимо да включва в хранителния си режим храни, съдържащи този микроелемент.

От друга страна, желязо се съдържа не само в животинските храни – в растителният свят също има достатъчно храна, която помага да се поддържат нивата на хемоглобина в норма.

Затова, в случай че сте вегетарианец и ако се храните балансирано, вероятно няма да има нужда се безпокоите за здравето си.

Ако все пак се безпокоите по повод хемоглобина, просто увеличете или включете в хранителния си режим следните храни:

1. Цвекло

Този зеленчук задължително трябва да бъде част от хранителния ви режим, тъй като въздейства благоприятно практически върху всички органи и системи на организма. Цвеклото е богат на желязо, калий, магнезий, мед, фосфор, витамин С.

Полезните вещества, които се съдържат в този зеленчук, способстват за укрепването на стените на кръвоносните съдове.

2. Ябълки

Англичаните казват: „Яж по 1 ябълка на ден и никога няма да ти се налага да виждаш лекар“. В тези думи има голяма доза истина, тъй като в ябълките се съдържат витамини /А,С,В/. За лимфната система тези плодове са особено полезни – те очистват кръвта, нормализират кръвното налягане, способстват за по-доброто усвояване на желязото.

3. Нар

Този невероятен плод съдържа 15 от общо 21 необходими аминокиселини, много от които освен в нара, се съдържат само в храните от животински произход. Също в тези плодове се съдържат витамините С, Р и В6. Нарът също е богат на желязо, калий, силиций и на други микроелементи.

4. Моркови

Това е още един отличен източник на широк спектър от хранителни вещества. В този оранжев зеленчук се съдържат С, В, D и Е и множество микроелементи, сред които и желязо.

Тези вещества очистват кръвта, способства за извеждането на токсините от организма, нормализират обмяната на веществата и спомагат за повишаването на имунитета.

5. Орехи

Тези ядки са известни още от древността „помощници“ на сърдечно-съдовата система. Добре се справят с утоляването на глада и осигуряват необходимия запас от енергия.

Само 4 ореха дневно ще ви помогнат да поддържате в норма хемоглобина, ще спомогнат за укрепване на кръвоносните съдове и ще послужат за профилактика на сърдечни заболявания.

6. Бобови

Такива незаменими за вегетарианците храни като нахут, леща, соя и други бобови, също стимулират образуването на хемоглобин. Наред с другите полезни микроелементи, в тях се съдържа достатъчно количество желязо.

7. Шипка

Отличен източник на витамин С, в присъствието на който желязото се усвоява по-добре от организма. Шипката спомага за укрепването на имунитета, осигурява енергия и благотворно влияе на сърцето и съдовете.