Една от най-разпространените заблуди сред отслабващите – това е, че вярват, че колкото повече една храна засища, толкова по-калорична е тя. Тази представа води до погрешна тактика.

А именно, съобразяване на режима на хранене с усещането за глад. Тъй като според това разбиране засищащата слабо храна по подразбиране е нискокалорична, а това означава, че спомага при отслабването.

Следва да се съгласим, че повечето хора така мислят и така постъпват. Те изготвят хранителния си режим по такъв начин, опитвайки се през цялото време да се чувстват гладни.

Днес е известно, че калоричността на един хранителен продукт и свойството му да засища, далеч невинаги са съвпадащи понятия.

Следва хората, които желаят да отслабнат, да се запознаят със списъка с тези храни, които ще им осигурят усещане за ситост за дълго време, по такъв начин, че да могат да понижат количеството на калориите, които приемат.

Според съветите на специалистите в областта на храненето, съществуват 7 храни, осигуряващи на човек ситост за по-дълго време.

1. Картофи – 1 купа варени картофи, приблизително 200 грама, осигуряват около 170 калории

Картофът е най-засищащата храна, той дава усещане за ситост с 3 пъти повече, отколкото филия бял хляб.

2. Постно месо, риба, бобови

Организмът не създава запаси чрез тези храни. Всички приети с тези храни белтъчини се насочват или към обновяване на белтъчни молекули и в тъканите /пластична функция/ и по-малка част от тях за задоволяване на енергийните нужди на организма.

Големи количества белтъчини ние не сме в състояние да приемаме при едно хранене, тъй като няма къде да ги складираме. От там и храните богати на белтъчини са толкова засищащи.

3. Овесена каша – 187 килокалории в порция 50 грама

Овесената каша е най-питателната от всички видове каши. Добре известно е свойството на овесената каша благотворно да въздейства върху стомашно-чревния трак, което я прави незаменима част от диетичното хранене.

Растителните влакна, съдържащи се в овесената каша, подпомагат храносмилането. Освен това тази каша притежава свойството да понижава нивата на холестерола.

4. Портокали – 59 килокалории в 1 плод

Портокали са едни от най-засищащите плодове, благодарение на съдържащите се в тях в фибри. В списъка от 38 засищащи хранителни продукти, съставени от австралийски учени-диетолози, портокалите заемат първо място сред всички плодове и цитрусови.

5. Макарони от твърди сортове пшеница – 172 килокалории в порция от 50 грама

В надписите на етикетите човек лесно може да се обърка. Едни производители посочват върху опаковката на макароните, че са от пълнозърнесто брашно „макарони от твърди сортове пшеница“, а други – „макарони от грубо смляно брашно“.

6. Яйца – 78 килокалории за 1 брой

Яйцето не е просто полезна храна, то е много добър източници на белтъчини, подпомагащи засищането. Изяждайки 1 яйце за закуска, вие значително ще понижите своя апетит за известен период от време и няма да чувствате нужда от това до добавяте 330 килокалории към запасите на тялото.

7. Черен шоколад – 170 килокалории за 28 грама

Приблизително четвърт от 100-грамово блокче шоколад ще ви помогне да ядете много по-малко от другите храни, тъй като веществата, съдържащи се в това лакомство забавят храносмилателните процеси.

Освен това няколко парченца черен шоколад действат като средство срещу изяждане на голямо количество захарни изделия, а също и на солени и мазни храни.