2-3 часа на ден, 10-15 на седмица, за година прекарваме около месец в пътуване.

Как това време да ни бъде от полза

Докато пътуваме за работа или за вкъщи не е задължително да сме в социалните мрежи или тъжно да гледаме през прозореца.

Нека да опитаме да използваме предложените по-долу методи – ще ни хареса да съчетаваме полезното с приятното.

И вече няма да казваме, че по пътя от вкъщи до работа и обратно минават безкрайни часове, дни и седмици. Това време ще прекарваме максимално продуктивно.

1.Да въведем ред в телефона

Смартфонът – това е виртуалното ни пространство. И за да ни бъде по-лесно и комфортно, трябва редовно да въвеждаме ред, така както и у дома.

Защо да не се заемем с това, докато пътуваме? Да отделяме по няколко минути всеки ден, за да премахнем излишните файлове от телефона.

Скрийншотове, неактуални бележки, дублиращи се снимки – безжалостно изхвърляме всичко, което задръства смартфона.

2.Планиране на работа и отдих

Обичате ли да правите списъци? Не? Означава, че не сте използвали съвременни приложения. Опитайте да замените хартиения график с приложения за планиране.

Така планирането ще стане 10 пъти по-лесно и по-увлекателно. Освен това, е много по-удобно да се работи с приложения, отколкото с бележник и с химикал.

Напишете списък с покупки за седмицата, планирайте менюто, съставете списък с домакинските задачи, измислете подаръци за приятели и близки за предстоящите празници.

И най-вдъхновяващият вариант е планирайте предстоящо пътешествие – обмислете маршрутите, вижте цените на билетите, на нощувките на хотелите и какви сувенири може да си закупите за дома.

3.Обучение

Всеки от нас има определени цели, за които времето вечно не достига – подобряване на английския, прочитане на книга, която се обсъжда в социалните мрежи, слушане на лекции на интересна тема.

За всичко това обаче обикновено времето не е достатъчно. А по път за работа обикновено гледаме 2 часа през прозореца.

Препоръката е да заредим смартфона, да си вземем външна батерия и напред – да учим нови думи на английски език, да слушаме аудиокниги, да гледаме видеоуроци и лекции, да четем електронни книги.

Активностите могат да се разпределят по дни от седмицата, във вторник учим английски, в сряда четем книга. Или правете от всичко по малко, така умората няма да ви застигне толкова бързо, и времето ще бъде прекарано с полза.

4.Тренировки

Повечето от нас не могат да си представят как се тренира по път за работа. Не става въпрос за йога или за аеробика. Но можем да правим гимнастика за очите, няколко упражнения от фейсфитнеса или от интимната гимнастика – това е напълно реално.

Когато ни омръзне да тренираме мускулите, може да пренасочим към мозъка и да тренираме паметта – може, например, да учим стихове и да ги изговаряме за себе си.

5.Нагласа за работа

Това е вариант за тези, които възприемат израза да прекарат времето с полза буквално.

Проверете си имейла, изпратете оферта, чуйте се с колега, решете текущи работни въпроси, разберете се за среща, обмислете предстоящ проект.

6.Общувайте и се отпуснете

Отдавна сте планирали посещение на обучение по личностно израстване, но за това все не ви е оставало време? Всяко пътуване в метрото, в трамвая или в автобуса това е като мини обучение.

Опитайте да започнете разговор с непознат – усмихнете се, запознайте се, поговорете за нещо общо.

В САЩ са много популярни кратките разговори за незначителни неща. Това отпуска, разширява кръга от познанства и оправя настроението.

7.Направете си равносметка за деня

Работният ден приключва, прибирате се у дома и си мислите как ще прекарате времето си със семейството.

Спомнете си как е минал този ден и намерете 5 причини да се похвалите за това.

Не е важно какво сме постигнали днес – подписали сте важен договор или сте си подредили бюрото – отбелязвайте своите успехи и си водете мисловен дневник на успеха.

И ще видите, че ако правите това редовно, гарантирано ще си подарите добро настроение и висока самооценка.