Колагенът – това е структурен белтък, който отговаря за еластичността и младостта на кожата ни. Според изчисления на учените представлява около 75% от нейното тегло. С възрастта количеството колаген в организма се понижава.

Затова и кожата става по-малко еластична и по-тънка, по нея се появяват бръчки.

Ако обаче знаем как да забавим тези процеси и какво влияе на образуването на ценния белтък, поддържането на кожата в добро състояние е напълно реалистично.

Какво разрушава колагена

Начинът на живот на човек, здравословното му състояние и възрастта влияят на образуването на колаген в организма. Загубата на колаген започва след 20-годишна възраст, затова е важно да съхраним максимално наличния колаген в кожата и да стимулираме организма за образуване на нов.

6 фактора, които разрушават колагена:

  • Влошено състояние на околната среда – замърсяването на околната среда намалява образуването на колаген и така се понижава еластичността на кожата.
  • Прекаляване с десертите и сладкото – високото съдържание на прости захари в менюто на човек отключва процеси на гликиране, в резултат на които молекулите на захарта увреждат молекулите на колагена.
  • Бронзов загар – ултравиолетовите лъчи разрушават колагена, който се намира в слоевете на кожата и ускоряват процесите на стареене. И това е само една от причините, поради които сме длъжни да използваме крем със слънцезащитни фактори всеки ден през цялата година.
  • Тютюнопушене – химическите съединения в цигарения дим увреждат колагена и еластина. Никотинът освен това свива кръвоносните съдове, като се препятства доставката на хранителни вещества към клетките на кожата. Ето защо някои от пушачите изглеждат по-възрастни за годините си.
  • Автоимунни нарушения – някои заболявания влияят на образуването на колаген.
  • Стареене – нивото на колаген по естествен начин се понижава през целия живот на човек.

За да се съхрани естествения синтез на колаген в организма, се опитвайте да се избавите от провокаторите, които го разрушават.

Как да увеличим образуването на колаген в кожата

Да повлияем на образуването на колаген в кожата е много просто, ако следваме тези препоръки.

1.Използвайте крем с ретинол

Ретинол – това е производна форма на витамин А, която участва в образуването на колаген в организма. Изследване от 2016 г. показва, че местното приложение на козметика с ретинол в продължение на 12 седмици увеличава количеството колаген в кожата и води до намаляване на дълбочината на бръчките.

2.Повече витамин С

Витамин С е един от най-мощните антиоксиданти, известни на науката, затова се препоръчва използването на серуми и кремове, които го съдържат.

Витамин С предпазва колагена в кожата от увреждащото въздействие на слънчевите лъчи. Освен това способства за увеличаване образуването на колаген.

3.Козметика с пептиди

След 25-годишна възраст всяка жена трябва да се замисли за покупка на нощен крем. Тези средства изпълняват други задачи в сравнение с дневния крем – помагат на кожата да се възстанови, стимулират се процесите на обновяване. Отличен вариант ще е крем с пептиди. Това са вещества, които са като строителни блокове или тухли за белтъците, включително и за колагена.

Козметиката с пептиди предотвратява загубата на колаген в кожата и помага за нарастване на темповете на неговото образуване.  Това се потвърждава от изследване, проведено през 2009 г.

4.Търсете в козметиката хиалуронова киселина

Това е популярен овлажнител и мощен анти-ейдж агент. Изследване показва, че хиулароновата киселина може да помогне за увеличаване на колагена в кожата.

С възрастта количеството й намалява, затова трябва да се възстановява всеки ден, като се използва например, крем, който я съдържа. За предпочитане е нискомолекулната киселина, тъй като ще може да достигне до дълбоките слоеве на кожата.

5.Повече белтъчини

Балансираното хранене с достатъчно съдържание на белтъчини може да поддържа ресурсите на кожата и на целия организъм. Включително и да способства за образуването на колаген.

6.Наблегнете на омега-3 мастните киселини

Защитата на колагена в кожните слоеве е възможно, ако започнем да похапваме повече храни, богати на омега-3,6 и 9 мастни киселини. 

Те притежават противовъзпалителни свойства, помагат на организма в борбата със свободните радикали, предотвратяват загубата и разрушаването на колагена.

7.Концентрирайте се в борбата със стреса

Стресът предизвиква възпаление в организма и го лишава от неговите способности за бързо възстановяване, затова тези, които редовно са изнервят, кожата започва да показва признаци на стареене по-рано.

Усвоявайки методиките за избавяне от стрес, ние поддържаме ресурсите на кожата и удължаваме нейната младост.