През деня може да се храним правилно, да водим здравословен начин на живот, но въпреки това килограмите ни да се увеличават?

Възможно е това да се дължи на неправилните действия, които извършваме известно време преди лягане.

Кои са нощните навици, които пречат на отслабването

1.Ядене като за последно на вечеря

Ако при сервирането на вечерята слагате на масата най-голямата чиния и я пълните догоре с храна, то съвсем не е изненадващо, че всяка сутрин виждате как килограмите ви се увеличават.

Зареждането на организма с калории, които не може да изгори никога, почти гарантирано води до покачване на килограмите.

След вечеря много хора избират пасивен отдих, затова и възможности за изгаряне на калории просто няма. Ето защо и килограмите растат.

Учени от Университета на Тел Авив съветват по време на закуска да употребяваме около 700 калории, а на обяд и вечер по-малко.

2.Похапване след вечеря

Дори най-засищащата вечеря съвсем не е гаранция, че след нея няма да пожелаем отново да се подкрепим.

Някои похапват сандвич с колбас или обилна порция салата, може и нещо друго по-съществено. А това води до увеличаване на общото количество калории, като излишните се отлагат по торса и водят до формирането т.нар. паласки.

Диетолози съветват веднага след вечеря да си мием зъбите. Много хора ядат десерти и калорична храна през нощта, дори и да не са гладни.

След миенето на зъбите обаче, обикновено престават да ядат, защото не искат отново да си мият зъбите.

3.Ядене пред монитора

На кино е приятно да похрупаме пуканки, чипс или сухари, а у дома може добре да похапнем пред телевизора или пред монитора на компютъра. Ако споделяте това мнение, то трупането на излишни килограми, това е закономерност.

Екип учени от Университета Бирмингам проучват стотици изследвания, за да си изяснят как влияе концентрацията върху храната по време на хранене на обема на изяденото и апетитът след трапеза.

Оказва се, че тези хора не обръщат внимание на храната, например, концентрирайки се върху сюжета на филма на екрана, обикновено изяждат повече.

Още повече, че техният мозък не фиксира обема на изяденото, а това означава, че те се чувстват по-гладни след вечеря и отново отварят хладилника.

4.Излежаване след хранене

Ако след обилно хранене ни се прииска да легнем, то не сме сами. Заедно с нас са и пълните хора.

Вместо безцелното лежане на диване с дистанционното в ръка следва да предпочетем вечерна или нощна разходка или всяка друга умерена дейност.

Съгласно данните от изследване от 2013 г., упражненията след хранене, особено ако ястията са били калорични,могат да увеличат скоростта, с която организмът изгаря мазнините.

Поразходете се, това ще помогне на организма при изгарянето на мазнините. Само 10 минути разходка ще ви помогне да се почувствате по-добре.

5.Пиене на много кафе през деня

Напитките с кофеин и сънят са взаимоизключващи се. Докато кафето може да ни помогне да се ободрим сутрин, само една чаша от напитката, изпита недълго преди лягане, е последвано от поява на безсъние.

Това е още по-важно, недостигът на сън променя баланса на хормоните, повишавайки концентрацията на хормона на глада грелин и намалява тази на лептина. Това може да доведе до осезаемо усещане за глад и нощно дежурство пред хладилника.

Ограничете потреблението на напитки до 6-8 часа преди лягане, ако смятате, че те могат да ви попречат на заспиването. Вместо кафе може да се пие обикновена вода.

6.Тревога или постоянен стрес

Ако късната вечер за човек не е време за разпускане и за получаване на удоволствие, това може да ни изиграе лоша шега. В изследване от 2018 г. се установява, че стресът и лошото качество на съня способстват за лошото качество на съня.

Открийте начин за разпускане вечер, например, поразходете се с приятел, изпийте чаша топъл чай или си вземете вана. Това ще спомогне за контролиране на наднорменото тегло.

7.Алкохол вечер

Може да е приятно да разпуснем с чаша вино или бира вечер, но в бъдеще това ще доведе до поява на бирено коремче. И не само.

Алкохолът през нощта, това са допълнителни източници на калории, които в крайна сметка се отлагат на корема. Ако и добавим и мезе, то се получава доста внушително количество калории.