Независимо от това как прекарваме голяма част от деня – прави или седнали, на краката ни не им достига да са на високо.

Ако поне веднъж дневно вдигаме краката на високо, то животът ни непременно ще се подобри.

Какви са ползите за здравето от вдигането на краката всеки ден

Как да повдигаме правилно краката

Преди да преминем към ползите от това упражнение за здравето, да се спрем на това как правилно да го изпълним. Най-добрият вариант е да изправим краката до стена.

За тази цел е необходимо:

  • Да изберем удобно място някъде до стена и да постелим на пода килимче за йога, хавлия или сгънато на няколко пъти покривало.
  • Легнете по гръб, разполагайки краката максимално близо до стената.
  • Повдигнете краката и ги изпънете покрай стената. По цялата си повърхност те трябва да се докосват до стената.
  • Останете в такова положение 10-15 минути.

Ако физическата подготовка не ви позволява да го направите, опитайте друг вариант:

  • Легнете на твърда равна повърхност;
  • Сложете опора на стъпалата, това може да са няколко възглавници, висока кутия или купчина списания;
  • Уверете се, че стъпалата са над нивото на сърцето. Само в този случай упражнението ще е наистина от полза за здравето.

Ползите за здравето от ежедневното вдигане на краката

Ако повдигаме краката всеки ден, ще можем да разчитаме на общо подобрение на здравословното състояние.

1.Изчезва чувството за тежест в краката

Отоците и чувството за тежест в краката често се появяват след дълъг работен ден или мночасово ходене. И за някои това е обичайно явление.

В рисковата група са хората, изпитващи проблеми с кръвообращението, с патологии на сърцето и бъбреците, с наднормено тегло.

Упражнението е отлично допълнение към основното лечение при наличните заболявания и ще е от полза за тези, които много ходят или стоят прави през деня. Основното предимство е подобряване на кръвообращението.

2.Минава умората след носене на токове

Високите токове са за красота на жената, правят походката й красива и летяща, но те също така вредят и на здравето. Ако обичаме да носим обувки на високи токове, то във вечерните упражнения трябва да включим вдигане на краката.

Умората в краката възниква, защото при носене на токове теглото на тялото се разпределя по друг начин, затова е важно да се измени положението на тялото, като се позволи на краката максимално да си починат.

3.Подобряване на състоянието при разширени вени

Когато човек стои дълго прав или седнал през деня, се повишава налягането във вените, разположени в долните крайници. Често това води до поява на болки в краката и в стъпалата.

Повдигането на краката дори само за известно време дава възможност на вените да си починат, като намалява колосалното натоварване върху тях.

4.Нервната система разпуска

В такова положение тъканите на тялото получават повече кислород. Нервната система пък благодарение на статичната си позиция, има възможност да разпусне.

Експертите отбелязват, че това положение намалява напрежението в областта на шията и на корема. Също така и спомага и за намаляване на главоболието, предизвикано от напрежение.

5.Болките в гърба минават

В йогата има асана, изпълнението на която е приближено до позата – повдигане на краката до стена. Това е позата на обърната свещ. Смята се за позата на безсмъртието, удължава младостта.

Ползата е, че разтоварва напрегнатите мускули по цялото тяло и позволява на организма да разпусне. Също така действа разтоварващо и на областта на кръста.

6.Повишава се концентрацията

Изпълнението на обърнатите пози подобрява изпълването на артериите на главния мозък с кръв, благодарение на което се подобрява концентрацията, вниманието и паметта, а също и работоспобността.

Експертите по йога отбелязват, че е много полезно да се лежи с вдигнати нагоре крака, когато се усеща вялост на ума, разсеяност и умора в средата на деня. Според тях тази поза ободрява по-добре от чаша кафе.

7.Подобрява се качеството на съня

Една от разпространените причини за затруднения при заспиването е синдромът на неспокойните крака. Проявява се с неприятни усещания в краката, поява на чувство на парене, мравучкания, отоци, втрисане.

Редовното повдигане на краката преди лягане помага за избавяне от тези симптоми, следователно и да спим по-добре.