Съществува убеждение, че с годините сексът с един и същ партньор омръзва, губи се свежестта и остротата. Вярно е обаче, че дългогодишните отношения ни позволяват в пълна степен да разкрием своята сексуалност. Даряват ни усещания, заради които можем да пожертваме желанието за опитаме нещо ново.

Възможно ли е да открием в половинката нови граници и да запазим остротата на първите нощи след години съвместен живот? Експертите са убедени, че да.

Какви предимства има секса при продължителни отношения

1.Познаваме се много добре един друг

Пътят към добрия секс може да отнеме години. Смяната на партньора често означава, че се налага всичко да започне отново.

В приключенията за една нощ или краткотрайната връзка сексът прилича на гастролиращ спектакъл. Стареете се да се покажете в най-добрата светлина, но не стигате до истинска близост с половинката.

Вълнението ни пречи да се отпуснем и напълно да се отдадем на усещанията.

При дългосрочни отношения стресът остава на заден план, свикваме да се събуждаме до един и същ човек. Всички наши уязвимости и особености, които се опитваме да замаскираме рано или късно стават очевидни.

Веднага щом отслабим своите защити идва времето на изучаването и на откритията.

2.Можем да експериментираме

Доверието е особено важно, когато се касае за секс. Колкото повече се доверяваме на своята половинка. Колкото повече се доверяваме на своята половинка, толкова по-леко ще ни бъде.

Да направим това е възможно само като се освободим от забрани и срамежливост.

Постоянните отношения ни дават онази увереност и безопасност, които ни позволяват да се откриваме, без да се боим от осъждане и неразбиране.

Освен това винаги можем да обсъдим своите желания и да се договорим за границите.

3.Да го направим по-бързо

Когато сме го правили стотици пъти, всяка нова близост престава да бъде толкова вълнуваща, както в първите месеци на връзката. Но и това има своето предимство.

Да го правим, когато поискаме, без предварителен план, романтична обстановка и вътрешна нагласа.

4.И тайно от другите

Появяват се деца и вече не сме така свободни в избора на време и място за правене на секс. Трябва да използваме момента и да сме избирателни, и в това също можем да намерим удоволствие.

Знаете, че децата отиват на урок всяка неделя, и предусещате кога ще се затвори вратата зад тях и целият дом ще е на ваше разположение. Сякаш отново се оказваме в ролята на подрастващи, които трябва да се крият от родителите си.

5.Разбираме се взаимно в най-добрата възможна форма

С възрастта виждаме измененията в своето тяло и разбираме, че то вече не е толкова привлекателно.

Ползата от постоянните отношения е още и в това, че промените в облика на партньора не бият толкова на очи.

Това не означава, че съзнателно се опитваме да игнорираме гънките и белезите по тялото на любимия. Тук действа и особеността на нашата памет да създава образ на човека от нашите чувства към него, а не от текущата информация.

6.Откриваме за себе си истинската близост

Можем да правим страхотен секс с непознат, но след това да се върнем в празния си дом, но това не звучи толкова хубаво.

Повечето от жените търсят да намерят не само онзи, с когото да постигнат оргазъм, но и да поговорят, да се пошегуват, да споделят нещо съкровено.

Когато сексът се основава на привързаност, на обич, когато физическото удоволствие е неизменна част от чувствената привързаност, получаваме много повече от него.

7.Преживяваме всички проблеми заедно

Психосексуалният терапевт Ема Варинг разкрива, че е работела с двойки, които са преживявали рак на простатата и на гърдата, и това са прекрасни примери за семеен екип.

Двойката е преминала през период, когато не са могли да правят секс, защото това е било твърде болезнено, и частите от тялото, които в миналото са носели наслада, вече не са функционирали и не са изглеждали така както преди.

Те обаче са се справяли с това, защото са искали да правят секс.

Когато сме млади, имаме много сексуална енергия, и тялото ни слуша, но трябва да бъдем готови невинаги да е така.