От типа на личността зависи това как предпочитаме да работим, да общуваме или да почиваме.

Интровертите се зареждат с енергия на тишина и самота, а на екстровертите ги ободряват шумните компании. Амбивертите обединяват черти и на двата типа.

Ако не сте убедени към кой тип се отнасяте, то можете да направите някой от достъпните тестове, които са на разположение в интернет.

Как 3-те типа личности постигат максимална продуктивност

Съвети за интроверти

Психологът Джонатан Чик разграничава 4 типа интроверти – социален, рефлексиращ, тревожен и сдържан.

  • Социални интроверти са най-сходни на тези, които представляват, когато се говори за интровертност. Те предпочитат да бъдем сами или да общуваме с малки групи хора. Не страдат от срамежливост и не изпитват тревога при общуване.
  • Рефлексиращи интроверти не избягват обществени мероприятия, но често се губят в собствените мисли.
  • Тревожни интроверти чувстват се неуверено сред обществото. И тревожността невинаги минава, дори и да останат насаме със себе си. Склонни са да се отдават на размисли за това как е могло да се случи.
  • Сдържани интроверти мислят, преди да действат. Те живеят в по-бавен ритъм, следят, за да може всяко действие да е обмислено.

Контролирайте своето обкръжение

Офиси, при които няма прегради между работещите, способстват за сътрудничество и облекчават общуването.

Постоянният фонов шум от музиката и от чуждите разговори обаче разсейва. Ако не можем да се съсредоточим на работното място, то следва да потърсим по-спокойно ъгълче на офиса или да поработим в кафето.

Помолете офис мениджъра да разграничи кабинети за работа, която изисква специална концентрация.

Избирайте общуване насаме

Работата на големи групи и сред хора е кошмар за всеки интроверт. Има длъжности, за които това е неизбежно, следва да се намери за разговори насаме.

Например, лично поговорете с вашите клиенти след съвещание. Срещнете се с всеки участник поотделно. Така ще ви бъде по-комфортно, и ще постигнете добри резултати.

Не работете бързо

Интровертите се справят по-успешно, когато вършат само една работа и внимателно обмислят проблема. Но колегите ви няма да научат това, докато не им кажете.

Обсъдете с ръководителя най-удобния за вас начин на работа. Предлагайте участието си в проекти, в които са най-подходящи вашите навици.

Предварително се приготвите за съвещания

Не очаквайте подходящ момент, тъй като може и да не настъпи. За да се мотивираме, предварително следва да се подготвим с темата за съвещанията и кратко запишете какво искате да кажете.

Постарайте се да се изкажете колкото се може по-рано, защото в края на такива срещи разговорът обикновено преминава към други теми.

Съвети за екстроверти

Екстровертите се зареждат с енергия, когато са сред хора. Ако прекарват много време насаме, това ги уморява.

По данни на изследователи, има 2 типа екстроверти – агентивни и афилиативни.

  • Агентивните екстроверти са енергични и целеустремени. Те са уверени в себе си и се стремят към успех. Комфортно им е да са в центъра на вниманието и да заемат ръководни длъжности.
  • Афилиативните екстроверти са много общителни. По-приветливи са, лесно създават нови приятелства. За тях са много важни близките отношения, имат прекалено много приятели.

Не стойте на тишина

За екстровертите тишината в офиса може да бъде заглушаваща. Музиката и разговорите на заден фон са им нужни за вдъхновение.

Ако на работното място ви застигне творческа криза, поработете в кафенето, или направете кратка почивка и се поразходете навън. Смяната на обстановката помага за презареждане.

Бъдете активни, но не прекалявайте

На някои ги изтощават мултитаскингът и постоянните съвещания, но това не се отнася за вас. Ако ви харесва този ритъм на работа, предложете да ви бъдат възложени големи проекти.

Само задължително си поставяйте граници, за да не прегорите.

Часове за общуване

Съвещанията не се броят. Съзнателно се отделяйте време за общуване. Например, всяка неделя вечеряйте или пийте кафе с нов човек. Това е особено важно за онези, които работят отдалечено.

Използвайте предимствата на гъвкавия график и работете в споделени пространства. Ходете с приятели на фитнес или установявайте делови контакти при мероприятия.

Оставяйте време за размишление

В режим мултитаскинг е трудно да отбележим своите постижения. Затова след всеки важен етап отделяйте по 20-30 минути, за да обмислите свършената работа и да анализира резултатите.

Съвети за амбиверти

Според психолога Бари Смит, амбивертите са 68% от населението. На тях им е комфортно в социални ситуации, те обичат общуването, но ценят самотата.

За амбивертите е най-важно да спазват баланс. Тяхната склонност към интровертност и екстровертност се променя в зависимост от ситуацията.

Използвайте своята гъвкавост на максимум

Във вас има черти и от двата типа, затова лесно се адаптирайте в шумно помещение, но и насаме няма да скучаете. За повишаване на продуктивността, отчитайте своето обкръжение.

Бъдете гъвкави, за да се работи комфортно с вас и с вашите колеги.

Експериментирайте и търсете онова, което е подходящо за вас

Опитайте от съветите за интроверти и екстроверти и изберете подходящите за вас. В зависимост от настроението и от ситуацията ще ви бъдат от полза, и едните, и другите.

Общи съвети

Излизайте от зоната на комфорт и пробвайте нещо ново. За интровертите е полезно понякога да общуват с колеги, за да укрепят отношенията си с екипа. А екстровертите да не насочват цялото внимание към себе си и да делегират задачи на другите.

Във всеки случай не трябва да се забравя за сътрудничеството. Идеалните работни условия са голяма рядкост. Старайте се да правите компромиси, а след работа презареждайте така както ви харесва – в шумна компания с приятели или с книга на дивана.

Понякога това зависи от работата, ако се работи сред хора, то тогава е по-вероятно да ни харесва по-спокойният начин на прекарване на уикенда, макар и да се причисляваме към отворения тип за общуване – екстроверт.