Дори и инструкторът да ви забранява да пропускате тренировка, има цели 9 причини да му кажете твърде не. Все пак това трябва да се прави колкото се може по-рядко, тъй като цел ни е резултатът.

Сериозни аргументи за пропуснем тренировка

Както ни е известно, от СЗО препоръчват по 150 минути умерена физическа активност или 75 минути интензивни физически натоварвания седмично. Това време може да се раздели на няколко серии.

Спортуващите най-често тренират по 3-4 пъти седмично, но съществуват сериозни причини понякога да пропускаме занятия.

1.Не сте се наспали

Някои пропускат 1 час от предвидените 7-8 часа нощен отдих и вече се чувстват зле, други – постоянно спят по 5 часа и не виждат негативни последствия. Каквото и да е положението, на тренировка няма какво да правят тези, които не са се наспали.

Силната умора може да доведе до понижаване на двигателните навици и увеличаване на риска от случайно травмиране, особено при такива енергични занятия като кикбокс или кросфит. Занятията на велотренажор в това отношение са по-безопасни.

2.Появила се болка след предишна тренировка

Важно е да умеем да различаваме умерена мускулна треска, която е естествена след интензивен спорт и болка в резултат на травма. При мускулна треска тренировките с умерена интензивност ще донесат желаното облекчение.

Чрез увеличаването на кръвообращението тялото бързо се възстановява, а това означава, че изчезват и болезнените усещания.

Болката след тренировка е нещо съвсем различно. Това е физически признак, че нещо съвсем не е така. Лекарите използват скала от 1 до 10, където единица – това е липса на болка, а 10 – мъчителна болка.

Ако мускулите ни болят по скалата от 3 до 5, то леките движения са полезни. Ако е по-силно, допълнителното натоварване може да попречи на възстановяването и правилното заздравяване. Освен това нараства рискът и от нова травма.

3.Усещате, че се разболявате

Състояние на вялост, повишение на температурата, дискомфорт и неразположение, всичко това са признаци на развиващо се заболяване в организма.

Ако те се наблюдават в организма, то по-добре да се остави възможност всички сили да се насочат към оздравяване.

Тренировката в този случай може само да навреди.

Ако не се чувстваме добре, това е признак, че нещо не е както трябва. Вслушвайте се в своето тяло и го уважавайте. По-добре е да си вземем 2-4 почивни дни и да се възстановим напълно, отколкото да се разболеем повече и да изпаднем от графика за дълго.

4.След козметични процедури

След някои разкрасителни процедури, особено инвазивни и лазерни методи, трябва да има известен интервал между тренировките.

Това е необходимо, за да може увредената повърхност на кожата да се възстанови и да не се присъединява инфекция.

Препоръчва се изчакване на минимум 24 часа след всяко козметично въздействие. Ако са използвани инвазивни методи, то въведените вещества трябва да останат на място за определено време.

Необходимо е да се закрепят и да попият добре, за да има резултат. Освен това миниатюрните пункции след използване на игли е необходимо да заздравеят напълно, за да се сведе до минимум рискът от заразяване и образуване на синини.

5.Изгаряне на слънце

Няма значение къде сте изгорели – под изкуственото слънце на солариума или под преките лъчи на небесното светило, обгорялата кожа е повод да се спрем и да дадем на кожата възможност да се възстанови.

Осигурете и пълноценен отдих, използвайте успокояващи и овлажняващи кремове. Изчакайте около 48 часа, за да се успокои кожата. И едва след това, след като се почувствате по-добре, можете да продължите тренировките.

6.Използване на автобронзант

Това е причина да пропуснем тренировка, която не е свързана със здравето. Засяга само естетиката на външния вид. Ако след нанасяне на автоброзант и неговото попиване веднага се отправим на тренировка, е голям рискът да се окажем целите на петна.

Традиционният автобронзант има нужда от около 8 часа, за да попие напълно, затова и не трябва да ходим на фитнес или да си вземаме душ, докато процесът не бъде завършен.

7.Алкохол предната вечер

Тези, които сутрин се събуждат с главоболие и с махмурлук е по-добре да отменят, дори и вечерната тренировка.

Интензивна тренировка може да увреди кръвоносните съдове, да предизвика главоболие. По-добре е тренировката да се замени с дълга разходка или леко бягане на чист въздух, но не тежки тренировки в затворени помещения.