Какво главоболие на твоите години”, казват родителите на децата, които се оплакват от главоболие или влошено здравословно състояние.

От какво могат да боледуват децата, освен от вирусни инфекции, настинки или от грип? Различни видове артрит, глаукома, инсулт и други традиционно не смятат за детски болести, а по-скоро за старчески, характерни за пенсионна възраст.

Това обаче не е съвсем така. Днес много заболявания успешно преодоляват възрастовата бариера и засягат не само възрастни, но и деца.

Най-сериозният проблем е незнанието не само на самите родители, но и педиатрите, те не знаят какво се случва с детето.

Кои са тези 7 старчески болести, които днес засягат и децата

1.Високо кръвно при деца

Няма никакви симптоми, затова и според педиатри, проверката на кръвното налягане на децата е задължение за деца и за родители.

Ако тази болест не се лекува, високото кръвно може да предизвика множество проблеми с детето в бъдеще, от сърдечно-съдови заболявания до инсулти.

С хипертония при децата най-често са свързани наднормените килограми, недостиг на физическа активност, а също и пристрастяване към солени храни.

2.Висок холестерол – ранен признак на атеросклероза

Всички ние се нуждаем от холестерол, за да са в добро състояние кръвоносните съдове и нервите. Но когато нивата му се повишат твърде много е възможно да се стигне до запушване на артериите.

Развитието  на атеросклероза може да започне в детството и с времето да прогресира.

Високите нива на холестерол често се предизвикват от неправилни хранителни навици. Също може да са свързани с диабет. Предразположението към атеросклероза може да се наследява.

При наследствена предразположеност на възраст от 9 до 11 години започва значително повишаване на нивата на холестерол.

3.Диабет тип 2

В миналото захарната болест се определяше като заболяване на възрастните. Ако тип 1 е вроден, то 2-рият тип се развива след определена възраст, и със сигурност не е преди навършване на 20 години.

Но днес от диабет тип 2 страдат все повече деца, като основна причина е детското затлъстяване.

Наднорменото тегло влияе на това как организмът превръща храната в енергия. Ако малчуганът яде твърде много захарни изделия и глюкозата не успее да се разгради, то това води до увреждане на клетките и тъканите по цялото тяло.

За контрол на нивата на кръвната захар e необходимо здравословно хранене и редовни тренировки.

4.Мастна болест на черния дроб и хепатоза

Омазняването на черния дроб се смяташе за проблем единствено в старческа възраст. Както и захарният диабет, и това заболяване е свързано с преработката на глюкозата в кръвта. 

Ако мазнини се натрупат в излишък в черния дроб, това води до увеличаване на размерите на хепатоцитите, възпаление и първи признаци на цироза. Това може да се случи и при деца.

5.Нощна апнея – хъркането не е само при възрастни

За възможността от апнея и спирането на дишането по време сън родителите най-често забравят, след като детето навърши 1 година.

Различните звуци по време на сън – хъркане, подсмърчане, свистене, могат да сигнализират за сънна апнея, които карат мозъка да страда от хипоксия.

Недостигът на кислород се усеща по непълноценния сън на детето, то се събужда уморено и отпаднало, често и раздразнено.

Затлъстяване може да бъде причина за нощна апнея при деца, но най-често се дължи на уголемени и възпалени сливици.

6.Жлъчнокаменна болест

При децата тези миниатюрни твърди камъни, образуващи се в жлъчния мехур, обикновено са вследствие на някои заболявания на кръвта, сред които сърповидно-клетъчна анемия.

Затлъстяването може да направи детето по-чувствително към натрупване на минерали.

Камъните в жлъчния мехур предизвикат болки в корема, които е възможно да се усилят след хранене. Те могат да са особено опасни при блокиране на жлъчните канали.

7.Камъни в бъбреците

Това са твърди струпвания на минерали в бъбреците при деца, пикочопроводите и пикочния мехур. Камъните могат да се формират, ако детето не пие достатъчно течности и концентрацията на минерали в урината е доста висока.

8.Глаукома при кърмачета

Някои деца се раждат с патологии в развитието, които възпрепятстват отичането на течности от главния в гръбначния мозък, което предизвиква опасно повишаване на налягането вътре в окото.

Как това може да се установи, ако детето е още малко? Основен признак е повишена чувствителност към светлина, количеството на слъзна течност също може да е повишено.