При контакт с гореща храна пластмасовите лъжици и вилици започват да отделят токсични вещества. Това се посочва в доклад, представен от Немския федерален институт по оценка на рисковете – орган, който следи за безопасността на хранителните продукти на територията на Германия.

Немски федерален институт с разкритие за пластмасовите прибори

Авторите на доклада – експерти, предупреждават, че произведените от полиамид лъжици, вилици, ножове, при нагряване до температура над 70 градуса по Целзий започват да отделят олигомери – химически вещества, които при попадане в храната е възможно да навредят на здравето.

Смята се, че във високи дози олигомерите е възможно да предизвикат развитие на онкологични заболявания на черния дроб и на щитовидната жлеза, а също и нарушават функционирането на репродуктивната система, и водят до безплодие.

Информацията дали олигомерите са опасни за човек засега не е достатъчна, за да се оцени степента на риска.

Експертите на Немския федерален институт в своите изчисления се позовават на информацията за токсичността на веществата с аналогична химическа структура.

90 микрограма олигомери дневно, вредни за здравето

И стигат до заключението, че човек с тегло 60 килограма е достатъчно да приема с храната само 90 микрограма олигомери дневно, за да се отрази това неблагоприятно на здравето.

На практика се оказва, че кухненските съдове, произведени от полиамид, при нагряване отделят олигомери в много по-високи концентрации.

Анализът на битови 33 предмета – различни супени лъжици и други кухненски прибори, използвани, например, при разбъркване на вряща супа или обръщане на пържещо се на тигана месо, показва, че

обемът олигомери, отделяни при 30% от тях при контакт с гореща храна, няколко пъти превишава пределно допустимите показатели.

Затова авторите на доклада препоръчват по възможност максимално да бъде намалено използването на пластмасови съдове в кухнята.

В такъв случай е препоръчително да изхвърлим всички пластмасови прибори и да се върнем на добрите стари метални.

При анализа на Немския федерален институт за оценка на рисковете е използвана в известена степен аналогия, но все пак е желателно да се вземат мерки предварително, предвид и множеството изследвания, които показват, че пластмасата може да е вредна при нагряване.

У нас контролът относно качеството на опаковките, които влизат в контакт с хранителни продукти се осъществява от Българската агенция за безопасност на храните.