Здравословното балансирано хранене е важно да се съблюдава във всяка възраст. В средна и напреднала възраст обаче всякакво отстъпване от правилата може да доведе до влошаване на здравето, а също и да се усложни борбата с хроничните заболявания.

Какви храни е по-добре да не се ядат след 50-годишна възраст

1.Меки сирена

Масленият вкус, едва уловимият аромат и специфичната мрежеста структура на сирена като бри и камамбер не оставят никого от нас равнодушен. Предвид обаче тяхната ниска киселинност и висока влажност тези млечни продукти са идеална среда за обитаване от листерии и други опасни бактерии.

Особено опасни са те при напреднала възраст и отслабен имунитет, затова не е препоръчително да се консумират. Варените меки сирена могат да се ядат съвсем спокойно. Високите температури убиват бактериите.

2.Недобре сварени яйца

Всеки има собствени предпочитания какъв трябва да е жълтъкът на яйцата и колко трябва да е сварен белтъкът. Суровите и недобре сварените рохки яйца увеличават риска от заразяване със салмонела. Яйцата за хора след 50 г. трябва да се варят, докато белтъкът и жълтъкът не станат твърди. Освен това след половинвековния юбилей е добре да се избягват продукти, които са основата на сурови яйца като домашна майонеза и други сосове.

3.Сурови морски дарове

Морската екзотика трябва да е термично обработена, за да бъдат унищожени вредните бактерии, които могат да обитават в тези продукти. Ето защо омари, миди, стриди и други ракообразни трябва да се употребяват само в приготвен вид.

Опасността от суровата риба е още и в това, че може да съдържа паразити, предизвикващи болести. Ако вие или вашите възрастни роднини обичате суши, уверете се, че морските дарове в неговия състав са били замразени, мариновани или са преминали друга необходима обработка.

4.Сурово мляко

На пръв поглед суровото мляко с нежен маслен вкус от кравата на познат фермер е отлично начало на деня за човек, който цени натуралните продукти. Същевременно това е и сериозен риск за здравето, който може да ни докара до болничното легло.

След 50-годишна възраст е по-добре да се консумира и пие само пастьоризирано мляко от супермаркета, тъй като суровото може да съдържа широк спектър от бактерии, сред които листерии, салмонела и ешерихия коли.

5.Грейпфрут

Този удивителен плод, който се явява ценен източник на фибри, калий и витамин С, не трябва да се употребява от хора, които са на медикаментозна подкрепа при високо артериално налягане, безсъние или тревога, тъй като може да встъпи в реакция с някои лекарствени средства.

Преди да се полакомим с този цитрус или със сока от него, възрастният човек следва да изясни при лекар, дали не попада под забрана, като другите цитруси могат да се употребяват без притеснения.

6.Недобре сварено месо

Възрастните трябва да употребяват само тези месни продукти, които са били добре термично обработени.

Продукти и ястия от говеждо, телешко и свинско, например, обикновените пържоли, са строго забранени, тъй като могат да станат източник на заразяване с ешерихия коли, салмонела, кампилобактер и други представители на патогенната микрофлора.

Всички те могат да предизвикат хранително отравяне и да докарат необходимост от хоспитализация, и така до болничното легло.

7.Сурови кълнове

Кълнове от фасул, грах, пшеница и други от т.нар. суперхрани, които активно се рекламират от вегани и други фенове на целебните храни, това обаче не са добра храна за хора в средна и напреднала възраст.

Проблемът е, че условията, необходими за отглеждане на указаните продукти, също са идеални за размножаване на бактерии. Затова и възрастните е добре да консумират само тези кълнове, които са обработени на пара, варени са или са печени.

8.Полуфабрикати от супермаркета

В по-напреднала възраст приготвянето на пълноценна храна се превръща в мисия невъзможна, затова и много хора купуват полуфабрикати от магазина, като просто ги варят или ги запичат. Тези продукти обаче съдържат голямо количество мазнини, захар, сол и консерванти, които могат да са вредни за хората с високо артериално налягане, сърдечно-съдови заболявания и диабет от втори тип.