Белтъчините са основа на мускулната тъкан, без която е невъзможно да се изгради красиво стегнато тяло. Стимулира метаболизма, дава чувство за ситост.

Белтък е необходим за формиране и възстановяване на тъканите, спомага за правилно и безопасно отслабване.

Диетолозите не се уморяват да повтарят, че основата на доброто настроение и крепкото здраве е балансираното хранене. В кои храни има най-много белтъчини.

С какво да заместим яйцата след Великден

1.Пармезан – сирене легенда в Италия

Ценят го не само италианци, но и кулинари от други страни. Основен компонент е кравето мляко. Белтъкът е с високо качество и лесно се усвоява от организма, мазнините в сравнение с други сирена в състава му са малко. В 100 грама има приблизително 38 грама белтъчини.

Пармезанът е сирене, което зрее дълго, произвежда се в периода от 1 април до 11 ноември, а след това престоява от 12 месеца до 10 години.

2.Конопено семе

Конопеното семе не може да се определи като много разпространен продукт. В състава му има много витамини, аминокиселини, минерални вещества, фибри. В 100 грама продукт има около 32-33 грама белтъчини.

Семената могат да се смелят и да се добавят към каши, бисквити и млечнокисели продукти, в салати. Лекият аромат на ядки придава на ястията пикантност.

3.Фъстъци и фъстъчено масло

Фъстъците са с богат състав от витамини и минерали, антиоксиданти, източник са на серотонин. Това е добър източник на белтъчини. В 100 грама се съдържат около 26-27 грама.

Фъстъците спомагат за подобряване на паметта, ако се ядат редовно и могат да се използват за профилактика на заболявания на сърцето и на кръвоносните съдове.

Не по-малко полезно е и фъстъченото масло, което поддържа общия тонус на организма и повдига настроението.

4.Тиквено семе

Изключително полезно и задължително трябва да присъства в менюто. Съдържа мастни киселини, витамини, аминокиселини и много белтъчини – 22-24 грама на 100 грама продукт.

Тиквеното семе може да се яде в суров или в пържен вид. Но неговата калоричност е висока.

5.Пилешко филе

В 100 грама пилешко филе се съдържат 23,1 грама белтъчини. Особеност на този продукт е, че в неговия състав на практика няма въглехидрати и мазнини.

Филе могат да похапват хора, които се придържат към диетично хранене или желаят да свалят излишни килограми.

Възрастен човек на ден е необходимо да приема по 1.3-1.4 грама белтъчини на килограм тегло. При активно физическо натоварване, нормата е 1.5-1.6 грама.

Спортистите се нуждаят от 2-2,2 грама белтъчини на 1 килограм тегло.

5.Риба тон – лидер по протеин сред рибите

Риба тон държи първенството по съдържание на белтъчини сред рибите. В 100 грама риба тон се съдържат около 21 грама белтъчини.

Диетолозите препоръчват да се похапва по-често риба тон. Протеините, които се съдържат в тази риба се разграждат по-бързо, отколкото тези в месото.

Омега-3 мастните киселини, полезните елементи, аминокиселините, витамините – рибата тон напълно обосновано се определя като храна на ума. Най-добре е да се приготвя в собствен сос, да се запича и да се слага на грил.

6.Пуешко – конкуренция на пилешкото филе

В 100 грама пуешко има над 20 грама белтъчини. В състава има още витамини, аминокиселини, селен и други ценни елементи. В пуешкото има много малко мазнини, затова не повишава нивата на холестерол.

При непоносимост към лактоза могат да консумират соеви продукти, които спомагат за попълването на недостига на белтъчини и не предизвикват нежелана реакция на организма.

7.Извара – 20 грама белтъчини в 100 грама

Този млечен продукт се смята за много добър източник на калций, който е необходим за доброто състояние на ноктите, зъбите и костите. Вкусът на изварата винаги може да се разнообразява с добавяне на плодове, зеленчуци.

За балансирано на менюто, изварата може да се съчетава с нискокалорични храни.

8.Нахут – протеин колкото в изварата

Белтъчините в нахута са почти толкова колкото и в някои видове меса. В 100 грама продукт има около 19 грама белтъчини. Съдържа много фибри, които спомагат за подобряване на перисталтиката.

Лизинът помага за увеличаване на мускулната маса, без да способства за трупане на мазнини.