Болка, слабост, раздразнителност, нарушения на сън и апетит – това са неприятните проявления на менструацията. Но ако те могат да се неутрализират, ако не напълно, то поне да се коригират.

Как да намалим неприятните усещания през тези особени дни

1.Повече храни, богати на калций

Прием на добавки с калций и магнезий помага за намаляване на колебанията в настроенията и за подобряване на общото състояние по време на предменструалния синдром. Освен това калцият, съдържащ се в млечните продукти – извара, сирене, мляко, и зеленолистни зеленчуци, особено броколи, се усвоява по-лесно от организма, в сравнение с приема на хранителни добавки.

За калциевите добавки предходни изследвания показват, че е възможно да доведат до увеличаване на риска от втвърдяване на кръвоносните съдове и вероятност от инфаркти и инсулти. Затова за предпочитане е необходимият калций да си го набавяме от храната.

2.Да не наблягаме на сладко

По време на менструация в организма намалява концентрацията на естроген, влияещ на синтеза на хормона на радостта – серотонин.

Настроението се губи, и за да го повдигнем, много прибягват до проверен способ – сладък калоричен продукт. Но доколкото обмяната на веществата през този период е забавена, наблягането на сладкиши, шоколади и сладолед няма да остане без последствия за фигурата.

Освен това захарните изделия могат да доведат до отоци и подуване на корема, което едва ли ще се отрази благоприятно на настроението и на общото здравословно състояние.

Опитайте да замените обичайните захарни изделия – подходящи са от сезонните банани, праскови, както сливи, грозде, предстои да излезе и есенната реколта от ябълки.

3.Спиране на алкохола

Твърдият алкохол като способ да се отпуснем и да си оправим настроението също не е подходящ – алкохолът способства за разширяване на кръвоносните съдове, това означава, може да усили кръвотечението.

4.Активен начин на живот

По време на менструация най-често ни се иска да се завием през глава под завивките и да останем там поне за няколко дни. Леката физическа активност обаче намалява болката и повдига настроението, това може да е разходка или йога комплекс.

Освен това, за намаляване на болковия синдром помагат активния начин на живот и аеробните натоварвания в другите дни на цикъла.

5.Наспиване

Пълноценният нощен сън влияе на общото здравословното състояние. Изберете максимално комфортни дрехи за сън и подходящи средства за хигиена.

Сега има множество алтернативи на превръзките и тампоните – бельо за менструация, памучни превръзки за многократна употреба, менструална чаша. Възможно е някои от тези начини да ви допадне повече от обичайния.

6.Релакс

Психическото напрежение способства за усилване на болезнените усещания при менструация. Някои лекари дори предписват седативни средства на жени с болезнен месечен цикъл.

За немедикаментозна терапия е подходяща медитация, отдих при тиха музика или звуци на природата, ментов чай.

През този период не са за предпочитане продукти, съдържащи – силен чай, кафе, какао, шоколад, те могат да повишат раздразнителността.

7.Прием на обезболяващи

При силен дискомфорт лекарят може да изпише нестероидни противовъзпалителни препарати или спазмолитици, понижаващи проявлението на менструалните спазми.

По-добре е да се приемат преди болката да стане силна.

8.Набавяне на недостигащо желязо

До 75% от здравите жени губят по време на менструация 20-30 мг желязо. Недостигът на този минерал предизвиква слабост и световъртеж, особено това се отнася за жените със силна менструация и за тези, които са с вътрематочна спирала.

Съдържащите желязо препарати като елда, нар, черен дроб невинаги могат да компенсират този недостиг.

В такъв случай на помощ идват хранителните добавки, които съдържат желязо. В една капсула те могат да съдържат до 30 мг, което отговаря на дозата, препоръчвана от СЗО за профилактика на анемия.

Железен бисглицинат е съединение на желязото от ново поколение, т.нар. леснодостъпно желязо, което се отличава с висока биодостъпност. Съвременните железни добавки са с по-щадящо действие към стомашно-чревния тракт в сравнение с традиционните форми.

Съдържа също и витамини за усилване усвояването на желязо и фолати за кръвотворния процес.