За да ни радва винаги усмивката, а зъбите и венците да останат здрави, трябва да се грижим правилно за устата.

Какви грешки най-често се допускат при миене на зъбите

1.Прекалено твърда четка

Ако избирате четката за зъби самостоятелно, а не според препоръките на зъболекаря, то можете да изберете и най-твърдият вариант. Този, който нито щади зъбите, нито венците.

Това означава, че тяхното увреждане е неминуемо, и се стига до кървене на венците, а зъбният емайл с времето изтънява.

Въпреки разпространеното мнение, то следва да избираме гъвкави четки с анатомична форма с мек косъм.

Така четката плавно ще се плъзга по повърхностите на зъбите и венците и ще обезпечи най-добър резултат.

2.Използване на четка за зъби повече от 3 месеца

Обикновената четка за зъби остава полезен инструмент за поддържане на здравето на зъбите около 3 месеца. Как изчисляват, че срокът им на годност е точно толкова?

Производителите на четки за зъби представят данни, че средно четките за зъбите са предвидени за около 200 използвания. При миене на зъбите по 2 пъти дневно 7 дни в месеца, това се равнява на приблизително 3 месеца.

И проблемът не е толкова в това, че с времето влакната на самата четка се износват и започват да отстраняват по-малко зъбна плака. Има вероятност при продължително приложение на влакънцата да започне да се размножава патогенна флора и всеки път ще се пренася на венците и на зъбите.

3.Миене на зъбите веднага след хранене

Най-често тази грешка се допуска след закуска. След като се нахраним сутрин, времето ни притиска и се отправяме към банята и мием зъбите веднага след хранене, но така е възможно да ги разрушим.

Зъболекарите препоръчват да се изчакат минимум 30 минути, преди да вземем четка за зъби и паста в ръце. Проблемът е в това, че след хранене средата в устата е по-кисела.

Редовното миене на зъбите при такава ситуация може да доведе до увреждане на емайла.

4.Бързо преминаване към изплакването

Една от най-разпространените грешки на повечето хора при миене на зъбите е, че преминават към изплакване на устата твърде рано. Това според експерти следва да се направи не по-рано от 2 минути след миене на зъбите.

Много хора подценяват продължителността на миене на зъбите, предполагайки, че почистват зъбите по-дълго време, отколкото в действителност. Затова трябва миенето на зъбите да се контролира по часовник.

5.Несвоевременно миене на зъбите

Обикновено зъболекарите препоръчват на своите пациенти да си мият зъбите по два пъти дневно сутрин и вечерта. За времето преди лягане е ясно, а що се отнася до сутринта, то кога да се мият преди закуска или след.

Последните данни на специалистите показват, че миенето на зъбите сутрин след закуска дава допълнителни предимства за здравето на зъбите и венците, като те за по-дълго време остават чисти и в по-малка степен се подлагат на атаките на микрофлората, тъй като всякакви остатъци от храна са отстранени.

6.Прекомерно натискане

Когато оказваме прекомерен натиск върху венците и зъбите по време на хигиена, ние допускаме голяма грешка, която се последва от различни заболявания.

Плаката по зъбите след хранене е мека и лесно се отстранява, затова не е нужно да се използва прекомерен натиск.

По-меките движения на четката за зъби е най-ефективният начин за продуктивно миене на зъбите.

7.Изплакване с обикновена вода

За да е възможно пастата за зъби да почиства добре зъбите, но и да предотвратява появата на кариес и заболявания на устната кухина, то съдържа определени съставки. Една от тях е флуорът.

Когато човек си плакне устата след използване на паста за зъби, то може да отмива вещество от устната кухина, като така се намалява полезното въздействие на профилактиката.

Затова експертите препоръчват или да не се плакне устата след миене на зъбите, като просто се изплюва пастата, или да се използват за тази цел води за уста със съдържание на флуор и други ценни вещества.

8.Миене на зъбите повече от два пъти

Това е ситуация, при която повече не означава по-добре. Зъболекарите препоръчват да се избягва честото миене на зъбите, тъй като това може да доведе до изтъняване на емайла.

За да си върнем свежестта на дъха, след като сме наобядвали, то можем да изплакнем устата с обикновена вода или с вода за уста. Това ще е достатъчно, за да останат зъбите и венците здрави.