Използвайте няколко от начините едновременно.

Защо едни хора се изпотяват повече, отколкото други

В човешкото тяло се съдържат от 2 до 4 милиона екринни потни жлези, голяма част от тях са съсредоточени на дланите, стъпалата и главата, в подмускулните вдлъбнатини и в слабините. И всички те реагират много бързо на температура, физически упражнения и психологически стрес.

Същевременно количеството на отделяната пот при всеки човек се различава и то в значителна степен. Няколко са факторите, които влияят на това:

  • Генетично предразположение – някои хора отделят повече пот, поради наследствени особености. Учените засега не знаят какви гени отговарят за това, но продължават да търсят подходящи варианти.
  • Тегло – колкото по-тежък е човек, толкова повече топлина отделя тялото по време на натоварване. И то се нуждае повече от охлаждане. По същата причина мъжете се потят повече, отколкото жените.
  • Чести занятия при жега и влажен въздух – приблизително 2 седмици тренировки при температура от около 35 градуса увеличават чувствителността на потните жлези към ацетилхолин – невромедиатор, който активира отделянето на вода от тялото. И така организмът става по-чувствителен на повишението на телесната температура, започва да образува пот по-бързо и в по-голямо количество.
  • Привикване към горещ климат – за разлика от кратки тренировки, постоянният живот на жега и на влага, обратно понижава нивото на отделяне на пот. Този механизъм помага на хората от тропиците да не губят повече течности, отколкото е необходимо, и да не страдат от обезводняване.
  • Различни заболявания – нарушението на водния метаболизъм може да се наблюдава при ендокринни и метаболитни патологии, злокачествени тумори и психиатрични разстройства, а също и при прием на някои медикаменти. Така ако отделянето на пот се е увеличило рязко и без очевидни причини от рода на трупане на килограми или продължително горещо време, то е добре да се обмисли вариант за консултация с личния лекар.

Как да се потим по-малко в жегата

Най-лесният начин е да влезе някъде на хладно, и да се движим по-малко. Ако ви предстои активен ден на открито, когато прогнозите са за горещо време, то трябва да се подготвим предварително и да запомним няколко правила.

1.Опитайте да намерите добър антиперспирант

Средството срещу пот представлява дезодорант или антиперспирант. Първите маскират миризмата на пот, вторите непосредствено влияят на неговото количество.

Затова и за да се потим по-малко в жегата, то трябва да търсим точно антиперспирант.

Тези средства съдържат в състава си соли на алуминий и цирконий. Те проникват през кожата, влизат в реакция с въглехидратно-белтъчните комплекси на тъканите на организма и формират нещо като тапи, които запушват протоците на потните жлези.

Много съвременни антиперспиранти съдържат частично неутрализирани алуминиеви соли. В тях солната киселина е по-малко, и те не дразнят кожата, дори и при използване всеки ден.

2.Правилно нанасяйте средството срещу пот

Антиперспирант е необходимо да се нанася на чиста и суха кожа, а не веднага след душ. Също трябва да се изчака 24-48 часа след бръснене, за да няма раздразнение.

Освен това най-добър ефект се постига при прилагане 6-8 часа преди обилното отделяне на пот. Ако пък средството се нанесе точно преди тренировка или излизане навън в жегата, то няма да успее да подейства, тъй като ще се отмие с потта.

Затова използвайте антиперспирант преди лягане. Така алуминиевите соли ще успеят да блокират протоците на потните жлези и целият следващ ден ще се потим по-малко.

3.Регулиране на хранителния режим

Няколко са категориите храни, които могат да увеличат отделянето на пот:

  • Напитки, съдържащи кофеин – кафе, зелен чай, енергийни коктейли;
  • Пикантни храни – храни с черен пипер, чили.
  • Горещи ястия и напитки – те увеличават телесната температура и стимулират потните жлези да функционират по-интензивно.
  • Храни с високо съдържание на белтъчини – по време на смилането на различните храни тялото отделя също така различно количество топлина, но най-много се загрява след ядене на храни, богати на белтъчини. Затова и обядът от пилешки гърди или омлет ще ни принуди да се потим повече, отколкото кашата и макароните.
  • Алкохол – също шампион по хранителна термогенеза, но също така и вреден за организма. Пиенето ускорява пулса и разширява кръвоносните съдове на кожата, което способства за отделянето на пот.

Ако искате да се потите по-малко в жегата, заменете кафето и чаят с вода, избягвайте алкохола, пикантните и горещите ястия и за предпочитане е леката трапеза пред пълноценния месен обяд.

4.Обличайте се правилно

Избирайте просторни дрехи от леки, дишащи материали. За ежедневно носене са подходящи памучните дрехи, а за тренировки – шорти от синтетична тъкан, които да съхнат по-бързо и да пропускат въздуха.

Също така трябва да се погрижим и за обувките – сандалите или маратонките за бягане с мрежа отгоре осигуряват добра вентилация, и потта ще се изпарява по-бързо.