Черният дроб е орган, който отговаря за повечето от химичните реакции, свързани с обмяната на веществата, а от това зависи здравето ни.

Затова при изготвяне на хранителен режим е важно да знаем какви храни са полезни за здравето на черния дроб, и кои са заплаха за него.

Вредни и полезни храни за черния дроб

1.Овесена каша

Овесената каша е с много полезни свойства. Благоприятно въздейства на стомашно-чревния тракт, облекчава храносмилането, благодарение на високото съдържание на фибри спомага за понижаване нивата на кръвна захар и на холестерол.

Способства за понижаване на мастните отлагания на корема и на риска от развитие на заболявания на черния дроб. Съдържа целия микс от важните за здравето вещества.

Овесената каша на закуска е отлично начало за деня. Но не всяка овесена каша е еднакво полезна.

Най-полезна е овесена каша от пълнозърнест овес. Съдържа максимално количество фибри, минерали и витамини. Ако не разполагаме с достатъчно време за приготвяне, необходими са поне 30 минути, то можем да използваме овесени ядки от пълнозърнест овес.

Малко по-твърди са, но не се подлагат на термична обработка и затова и не губят полезните си свойства.

Овесените ядки, преминали термична обработка са най-бързият вариант. Но при варене се унищожават част от полезните вещества, но все пак остават полезни витамини и минерали.

2.Ябълки

Пресни и печени ябълки са еднакво полезни за черния дроб. Ако предпочитате пресните плодове, то най-добре е да се ядат с кората.

Ябълките съдържат пектини, които отделят от черния дроб излишъка от холестерола.

3.Постни меса

Мазните меса – свинско, агнешко, не са препоръчителни за черния дроб, а постните като пилешкото са препоръчителни. Първо, постното месо, каквото е пилешкото – това е протеин. Второ, такова месо, например, пилешко филе или пуешко се усвоява добре.

Трето, то съдържа витамини от група В, които способстват за получаване на енергия от въглехидрати, като се предотвратява отлагането им.

Що се отнася до мазните сортове меса, а също и за бульоните, то те не се препоръчват за черния дроб. Изключително вредни са пушените меса, които са деликатеси, и следва да се похапват по-рядко.

4.Броколи

В този вид зеле се съдържа голямо количество калий, фибри, витамин С, А и В6 антиоксиданти. Този зеленчук благотворно влияе на храносмилането, имунната и сърдечно-съдовата система.

Зелето, богато на фибри, спомага за намаляване на нивата на холестерол в кръвта и за поддържане на нормална чревна микрофлора. Но с това не се ограничават ползите от този вид зеле.

Изследователи от Университета на Илинойс стигат до заключението, че яденето на броколи понижава риска от рак на черния дроб и от омазняване на органа.

Основата на храненето, полезно за черния дроб, е максимално ограничаване на храните с високо съдържание на захар и наситени мазнини. Злоупотребата с тези храни може да доведе до развитие на омазняване на черния дроб.

5.Тиква

Помага за нормализиране на метаболизма и за ускоряване на процесите на усвояване на храната. Благотворно влияе на стомашно-чревния тракт, способства за отделянето на холестерол от организма, препятства се натрупването на мастни клетки.

Тиквата, тиквеното семе и маслото са с жлъчегонно действие.

6.Морско зеле или ламинария

Съдържа соли на алгиновата киселина. Алгинатите спомагат за отделяне на соли на тежки метали, тоест помагат при функциониране на черния дроб. Също ламинарията помага за понижаване нивата на холестерола.

7.Растителни масла

Растителни масла, например, зехтин и слънчогледово олио, съдържат витамин Е – важен антиоксидант. Този витамин е полезен за чернодробните клетки, може да се открие в морските дарове.

8.Захарни изделия и бързи въглехидрати

Следва да се избягва прекаляването със захарни и тестени изделия – бонбони, понички, млечни шоколади, вафли, това са все прости въглехидрати с високо съдържание на захар, които помагат за претоварване на черния дроб.

Ако се прекалява с храните източници на бързи въглехидрати, то организмът ги превръща в мазнини.

Важно е да се спомене, че прекаляването със захарни и тестени изделия допринася за нарушаване на обмяната на веществата.