Повечето от нас си мислят, че депресията се изразява в потиснато настроение, липса на решителност и всепоглъщаща тъга. Ранните нейни признаци могат да бъдат толкова определени, че хората просто не им отдават значение.

Как да не пропуснем момента, когато да потърсим помощ

Когато се разболеем от грип или от настинка, симптомите са очевидни – кашлица, хрема, обща отпадналост и като цяло не се чувстваме добре.

С депресията всичко е доста по-сериозно, тъй като всички нейни проявления са далеч от това, което показват в киното.

Дълбоката тъга и усещането за безизходица – това е само е част от сложно уравнение, и проблемът не е само в това, че симптомите се различават по степен на тежест. Те често се маскират под ежедневните навици и емоции, които на пръв поглед не са свързани с депресивно състояние.

8 коварни проявления на депресия

1.Безумна заетост

На повечето от нас графикът е пълен, но за човек в депресия постоянната заетост, това е начин да се предпазим от вълнения. Изследванията показват, че трудохолиците често страдат от такива психически разстройства като депресия и тревожност.

Те се затрупват с работа, за да се разсеят от потискащи ги мисли или да избягат от проблемите, които обострят депресията.

2.Безразличие

Депресията – това не е задължително безгранична тъга, понякога се проявява в апатия, т.нар. сива зона, където не е тъжно, но не е и радостно, тоест по никакъв начин.

Промените в настроенията при депресия стават упорити, било то гняв, тъга или пълно безразличие, което се отличава от адекватната емоционална реакция на събитията.

3.Неспокоен сън

Недоспиването е лесно да се припише на работата до късно или на домашния любимец, на който му е хрумнало да поиграе в 3 през нощта, но постоянните нарушения на съня, това са един от признаците на депресия.

Едни заспиват буквално в движение и на сутринта едва стават от леглото, други пък изобщо не могат да заспят. Постоянната умора може да прерасне в отчаяние и тревога, а също и да усили други симптоми.

4.Всичко боли

Депресията често се съпровожда с болезнени усещания – главоболие, болки в тялото, обща слабост. В някои случаи болката се оказва първи и дори единствен признак.

Болката задълбочава депресивните симптоми, които на свой ред я усилват – така се създава затворен кръг, в който състоянието се подхранва от взаимно влияещи се фактори.

5.Трудно вземане на решения

От гледна точка на физиологията при депресията участъкът от мозъка, който отговаря за мотивацията и вземането на решения, губи сиво вещество, обяснява клиничният психолог Елизабет Ломбардо, автор на книгата „По-добре от съвършенството”. Това води до положението, при което дори нищожните решения се вземат с големи усилия.

6.Колебания на апетита

Предвестник на депресията може да е всяко нарушение на хранителното поведение. На едни изобщо не им се иска да ядат, други се опитват да заглушат емоционалните страдания, като смятат всичко наред.

Едновременно с това, ако човек, който се храни здравословно започне, започне да набляга на вредните храни, това може да е признак на депресия.

7.Всяка дреболия ни вади от равновесие

Депресията се приравнява на тъга и затова на малко от нас ни идва наум да я свържем с повишена раздразнителност. Обърнете внимание на обичайните ритуали – например, как се държите на опашката за кафе.

Ако започвате да си мислите, че прекалено бавно всичко, и започвате да се изнервяте от това, то това може да е признак на депресия.

8.Твърде бурни емоционални реакции

Случва се човек да се разплаче за голяма дреболия – леко скарване с половинката, загуба на ключове, случайно купено не това кисело мляко, което трябва.

При депресия дребните неприятности изглеждат огромни. Ако всякакви дреболии ви изкарват извън равновесие, карат ви да се чувствате безпомощни, има над какво да се замислите.

Ако подозирате депресия, обърнете внимание дали нямате маниакални мисли и емоции, а също и промени в поведението, които ви пречат нормално да живеете.