Не позволявайте на тези храни да развалят дългоочакваното ни излизане сред природата. Ако не сте си взели репелент, то следните храни е по-добре да не се употребяват, или рискуваме да се превърнем в магнит за комарите.

Кои са храните, изяждането на които привлича комарите

1.Храни, богати на калий

Не, комарите никога не са страдали от анемия и калият е магнит за тях по друга причина. На кръвосмучещите комарите много ги привлича млечната киселина, която по естествен начин се синтезира от нашия организъм.

При яденето на храни, богати на калий, количеството й в организма се повишава, и този пир насекомите просто не могат да пропуснат.

В какви храни изобилства калия? Това са на първо място банани, картофи, сушени сини сливи, спанак и авокадо.

2.Алкохол

При отдих сред природата хората често се глезим с алкохолни коктейли или с бира, но дори само една чаша от тези напитки може да привлече комарите към човек.

Учените, публикували резултата от своето изследване, стигат до извода, че пиенето на бира повишава привлекателността на човек за маларийни комари. Изследователите засега не могат да посочат точната причина за този феномен, но се придържат към мнението, че това е, защото алкохолът повишава телесната температура, а това на свой ред привлича комарите.

3.Храна с високо съдържание на сол

Доста осолените чипсове, солети, крекери, пушени риби, пържени картофи, саламурено сирене, печени фъстъци са сред предпочитаните, когато организираме импровизираните пикници.

След като си похапнем една или няколко от тези храни, комарите в близкото ни обкръжение стават все повече и повече. И за това си има конкретна причина.

Оказва се, че консумацията на храни с високо съдържание на сол способстват за образуването на същата тази млечна киселина, която толкова привлича комарите.

4.Сладки десерти

Комарите биват привлечени от аромата на сладко, затова когато похапнем нещо сладко, тези насекоми около нас стават все повече и повече.

Ако планираме да ядем нещо сладко, трябва задължително да се снабдим с репелент и то предварително.

5.Горещ чай или кафе

Любителите на горещото знаят, че по степен на охлаждане с тях не може да се състезава нито една охладена напитка. Това е, защото от тях телесната температура се увеличава и организмът повишава отделянето на пот, за да се охлади по-бързо. А горещата кръв, както е известно, е магнит за комарите.

6.Мариновани продукти

Ферментиралите храни отдавна са придобили славата на суперхрани. При ферментацията на храната не се разрушават витамини и минерални вещества, както се случва при обикновено варене или друг вид термична обработка, затова ползата от хранителните продукти се увеличава.

Изчислено е, че във ферментиралите зеленчуци съдържанието на полезна микрофлора за организма е доста голяма, поради съдържащите се в тях полезни бактерии. Разбира се, ако ги ядем в умерени количества.

При консумация на такива храни се образува повече млечна киселина от организма, която е известен магнит за досадните насекоми.

7.Млечни продукти

На основата на млечните продукти се приготвят много вкусни ястия – сладък сладолед, сирена, млечни коктейли и разнообразни десерти. И това, без да говорим за натуралните млечни продукти.

Яденето на всичко изброено кара организма да образува повече млечна киселина, а какво следва след това, на човечеството вече му е известно.

8.Продукти, повишаващи холестерола

Холестеролът е едно от най-противоречивите химически съединения. По своята природа то се отнася към липидите. Приблизително 75% от холестерола в организма на човека се образува от черния дроб, останалите 25% - постъпват заедно с определени храни.

Най-високо е съдържанието на холестерол в храните от животински произход – пилешко и месо, субпродукти, яйца, риба и морски дарове. След ядене на една ли няколко от тези храни човек може да бъде обкръжен от комари.

9.Сирене Лимбургер

Отличава се с остър аромат и характерен вкус, макар и тази разновидност на сирената да се отнася към немските, то все пак за първи път е произведено в белгийско херцогство Лимбург, оттам е и неговото название. 

Острата миризма на сиренето привлича комарите към човека. Те също обичат изискани храни.