Според диетолози е важно не само просто да заменим в своето ежедневно меню всички вредни продукти с полезни и здравословни, но и правилно да ги съчетаваме и да ги употребяваме в нужното време. Експертите назоваха 9 вредни съчетания от храни, които е необходимо да се изключат завинаги.

1. Плодове по време и след хранене

Всичко това се дължи на факта, че те много бързо се смилат от стомашно-чревния тракт, но ако се ядат заедно с месо или зърнени храни, се задържат в стомаха. И започва процес на ферментация, който може да навреди на стените на стомаха.

2. Картофи и месо

Хората, които обичат да ядат картофи с месо следва да помнят, че животинските белтъци гният в стомаха, докато скорбялата ферментира. В резултат човек получава подуване на корема и газове. Картофите се комбинират най-добре със зелен фасул, салата от прясно зеле или всякакви други зеленчуци, които не съдържат скорбяла.

3. Картофи и домати

В червените плодове се съдържа киселина, която в съчетание със скорбялата може силно негативно да се отрази на храносмилането, предизвиквайки гастроезофагеална рефлуксна болест – ГЕРБ.

Често след употребата на храни, съдържащи скорбяла – ориз, картофи, едновременно с домати човек може да почувства силна умора, което също се дължи на несъвместимостта на тези храни.

4. Кисело мляко и плодове

Първото съдържа голямо количество бактерии, които при встъпване в реакция с фруктозата, развитие на простудни заболявания и алергии. Диетолозите препоръчват киселото мляко да се употребява без добавки и други подобрители.

Но все пак като добавка могат да се използват мед, канела и стафиди, но в никакъв случай пресни плодове.

5. Мляко и зърнени храни

Тези храни съдържат голямо количество бързи въглехидрати, предизвикващи резки промени в нивата на кръвната захар.

Когато ниво на кръвната захар отново се понижи, което с приема на такива въглехидрати се случва много бързо, човек започва да усеща глад след около 30 минути след консумацията на тези храни и затова му е необходима нова порция въглехидрати.

6. Вино и десерти

Към десертите в този случай не се отнасят само тортите и сладкишите, но плодовете с бонбони. Това е така, защото алкохолът стимулира синтеза на инсулин от панкреаса, поради тази причина въглехидратите от десертите се превръщат в мазнини и се отлагат в талията.

За да се избегне качването на излишни килограми, виното е по-добре да се употребява заедно с храни с нисък гликемичен индекс, например зеленчуци с високо съдържание на растителни влакна.

7. Пържени картофи и бургери

Това са изключително мазни и пържени храни, които освен това са пълни с консерванти и химически добавки. Всичко това води до образуването на токсини, които съединявайки се със скорбялата от картофите, образуват цитокини. Последните предизвикват възпалителни процеси и ускоряват стареенето на организма.

8. Кексове и плодов сок

В този тандем се съдържа минимум полезни вещества и максимум калории, а високото съдържание на въглехидрати води до рязко покачване на кръвната захар, което засилва чувството за глад.

9. Мляко и банани

Това съчетание е изключително вредно, тъй като на стомаха му е изключително трудно да го смели. Ситуацията се влошава още повече, ако към тази комбинация се добави и сладолед, който в повечето случаи е със съдържание на различни консерванти и подобрители.