Зловонната хрема най-често се дължи на атрофично изменение на лигавицата на носната кухина и на нейните костни стени.

Такива изменения водят до постоянното отделяне на обилен секрет, който засъхва по стените на носа, образувайки дебел слой. Тези корички имат силна неприятна миризма. Заболяването се нарича озена и най-често се среща при жени.

За разлика от обикновената атрофична хрема, озена се характеризира с изменение на клетките на лигавицата от ресничести цилиндрични в кубични, по цялото протежение на лигавицата.

Заболяването обикновено възниква в млада възраст, дори в детска, и точната причина за възникването и към настоящия момент продължава да бъде в процес на установяване от учените.

И то въпреки че патологията е известна още от древни времена. Всичко се свежда до това, че се нарушава нервно-трофичната функцията в лигавицата. И е възможно да бъде обусловено от дефицит на желязо, авитаминоза, нарушаване на минералния баланс.

При 80% от болните се установява наличието на бактерията Клебсиела. От зловонна хрема също страдат и хора, които са претърпели травми на лицевите кости, с увреждане на вегетативната инервация, на различните други нервни стволове или на троичния нерв.

Инфекциите – морбили, рубеола, скарлатина, дифтерия – също могат да станат причина за заболяването, както и хроничен ринит, тонзилит. Заболяването се активизира в период на менструация, но може да изчезне по време на бременност, кърмене и затихва в старческа възраст или симптомите му стават много слабо изразени.

Заболяването започва на микроскопично ниво с образуването на инфилтрат под епитела в носната кухина. Този инфилтрат води до атрофия, като се развива фиброза. Лигавицата става по-тънка и плътна.

Тези плътни фиброзни образувания водят до потискането на кръвоносните съдове и на жлезите, което предизвиква локален ендартериит – възпаление на жлезите и ендофлебит – възпаление на стените на кръвоносните съдове.

С течение на времето самите жлези в тъканите атрофират. На повърхностния слой на костните стени могат да се наблюдават остеокласти, които са способни да разграждат костната тъкан.

Зловонна хрема - клиничната картина зависи от стадия на заболяването

Начален стадий – без определени симптоми започва при децата на 7-8 години. Първоначално се наблюдава продължителна хрема като секретите, които се отделят от носа стават гнойни и постепенно придобиват неприятна миризма.

Също детето може да се оплаква от обща слабост, главоболие,може да го мъчи безсъние. Родителите забелязват, че заболяването не може да се спре с никакви препарати. А миризмата от носа става силна и се усеща от околните.

Самият болен с течение на времето губи обонянието и самият той не усеща лошата миризма, която произхожда от него. Разбира се, че отговорни за появата на миризмата са бактериите, но до сега не е била откривана специфична инфекция. Симптомите се усилват в периода на пубертета.

• Пиков стадий – когато у пациента се формира дебели корички, които се отделят от лигавиците на носа.
• Финален стадий – настъпва не по-рано от 40-годишна възраст. Заболяването преминава от само себе си, преустановява се образуването на корички по носната лигавица.

Заболяването се лекува по няколко начина – локално, общо медикаментозно и хирургично.

Местно се препоръчва:

• Промиването на носната кухина с разтвор от 0.9% натриев хлорид и други алкална и дезинфекциращи препарати;
За системно лечение се използват антибиотици, в зависимост от антибиотикограмата, с помощта на която се откриват към кои препарати клебсиелата е чувствителна.