Кортизолът е известен на много от нас като хормон на стреса. Но наред с активиране на реакциите, които изглеждат негативни, кортизолът изпълнява и други функции.

Какво прави с организма хормона на стреса и как се контролира

Всички болести са от нерви - кортизол, сън и памет

Най-известното действие на хормона на стреса е активиране на реакцията „бий се или бягай”.

Освобождаването на този хормон се съпровожда с ускоряване на сърдечния ритъм, повишаване на артериалното налягане, на нивата на кръвната захар, напрягане на мускулите. Тялото се готви или да бяга, или да се сражава.

Действието на хормона на стреса способства за потискане за известно време на някои от не толкова необходимите за оцеляване на организма функции – защитни сили и репродуктивни способности.

Благодарение на подобно действие много от нас възприемат кортизола като враг.

Ако стресът се превърне в постоянен спътник в живота на човек, то организмът  дълго време ще е в състояние на повишена готовност при липса на необходимост.

Борба за собствения живот не е нужна и затова бързо се износва.

Това е една от причините хроничният стрес да стане причина за развитие на заболявания на храносмилателната система, хипертония, захарен диабет, а също и болести от автоимунен характер.

Отличителна особеност на хормона на стреса се състои в това, че за организма е еднакво вредно както неговото високо ниво, така и ниското.

Ако съдържанието на хормона на стреса е в норма, въздейства благоприятно на здравословното състояние. 

Рецепторите, които взаимодействат с кортизола и във връзка с това променят състоянието на човек, са разположени буквално във всички органи.

Затова и кортизолът може да въздейства на почти всички процеси, протичащи в човешкия организъм.

Така например, може да регулира метаболизма и менструалния цикъл, да влияе на режима на съня, да помага за поддържане на оптимални нива на кръвна захар, да се справя с възпалителните процеси.

Хормон на стреса и активност

Синтезът на кортизола протича в съответствие с биологичните ритми. И всяко отклонение от нормата в една или друга посока може да не се отрази по най-добрия начин на здравословното състояние на човек.

В най-добрия случай денонощният график на кортизола изглежда приблизително така: сутрин неговите нива стигат до максимално високи стойности. Човек се събужда отпочинал, пълен с енергия и готов за трудови подвизи.

В рамките на деня протича постепенно понижаване нивата на кортизола, вечер стойностите са минимални, и човек може спокойно да легне да спи.

Ако с усилия отваряме очи сутрин и изпитваме трудности със заспиването вечер, а пикът на активност настъпва с наближаването на нощта, навярно нещо не е наред с нивата на хормона на стреса.

С максимална точност могат да се определят резултатите от кръвните изследвания, които трябва да се правят по различно време на деня.

Наличието на проблеми е възможно да се предположат и по някои други признаци – сред които бързо уморяване още преди обяд и постоянно раздразнителност и тревога.

Контрол над хормоните – навици за нормализиране на кортизола

Установяването на контрол над нивата на кортизола е възможно, ако изградим някои полезни навици:

Промяна на хранителния режим

На първо място, следва да се ограничи яденето на захарни изделия. Тези храни със сигурност спомагат за понижаване освобождаването в кръвта на хормона на стреса.

Това е причината на много от нас да ни се иска да похапнем бонбони и вафли в края на работния ден.

Силата на навика да ядем сладко в голямо количество може и да допринесе за повишаване на хормона на стреса. Алтернатива на тортите и сладкишите е черният шоколад, който също сваля нивата на кортизола.

Спазване на питеен режим

Резултатите от изследванията показват, че обезводняването също може да предизвика силен стрес и рязко повишаване нивата на кортизол. За профилактика на подобни неприятности трябва редовно да се пие вода.

Хигиена на съня

За повечето от нас това е много трудно, но при високи нива на стресовия хормон няма по-ефективен начин за справяне с този проблем.