Когато някой каже, че на настроението може да повлияе всяка дреболия, то той не си криви душата. За изменението на психоемоционалния фон през деня отговарят хормоните, на които могат да повлияят най-различни, дори незначителни на пръв поглед неща. Какви навици определят благоразположението на човек?

Какви наши навици могат да променят хормоналните ни нива

Какви емоции предизвиква общуването в социалните мрежи

Повечето от нас сами не си признават, но настроението ни много силно се влияе от социалните мрежи.

Когато хората си гледат пощата, четат коментари под своите снимки или просто обновяват новинарската лента, възникващите на този фон чувства предизвикват емоционален подем, преживявания, и то с крайно отрицателен характер.

Рискът да се сблъскаме в интернет с неадекватни хора е невероятно висок и всеки потребител има опит в общуването с такива индивиди.

В резултат в организма се повишава нивото на хормона кортизол, който още се нарича „хормон на стреса”.

Австралийски учени провеждат изследвания и установяват, че ако спрем социалните мрежи за 5 дни, това благотворно влияе на концентрацията на кортизол, който се понижава.

Учените обясняват това с интелектуално и психическо натоварване, неприятни емоции, предизвикващи стрес.

Затова специалистите препоръчват ограничаване на общуването в социалните мрежи, да не се сяда пред компютъра в лошо настроение и да спрем да обновяваме новинарската лента няколко часа преди лягане.

Използване на антибактериален сапун

Сапунът, всевъзможни миещи и почистващи препарати, средства за лична хигиена често съдържат триклозан – антибиотик и противогъбичен агент с широк спектър на действие.

Потиска образуването на много патогенни микроорганизми, благодарение на което и получава такава популярност, но има и органично съединение и обратна страна на медала.

Така например, неотдавна в Америка е забранено използването на триклозан в потребителски стоки, а всичко е заради негативното действие, което се оказва на организма.

В рамките на експерименти над животни е установено, че този антибиотик се потиска функционирането на репродуктивната система, понижава се качеството на спермата и се предизвикват различни хормонални нарушения.

Затова е по-добре да не използваме продукти със съдържание на триклозан постоянно, а само от време на време. Що се отнася до пастите за зъби с триклозан, то могат да се използват без опасения, тъй като микрофлората на устната кухина не се повлиява неблагоприятно.

Как влияе на хормоните обикновеният омлет

Долу стереотипите що се отнася до морските дарове и ядките. Сега основно любовно блюдо е омлетът. Според учените влияе и на хормоните на човека, и по-точно способства за образуването на окситоцин – невропептид и на пептиден хормон, понижаващ чувството на тревога и страх и на този фон се усилва на доверие, удовлетвореност и спокойствие.

Такива положителни емоции можем да получим от яденето не само на омлет, но и от всяко друго ястие, което съдържа в излишък аминокиселината триптофан.

Какви са последствията от нощната работа

Постоянната надпревара за благата за цивилизацията изисква от съвременния човек пълно себеотдаване едва ли не 24 часа в денонощието. Но трудът през нощта нарушава циркадния ритъм и режима на сън и на бодърстване при човека.

Регулатор на циркадните ритми при всички живи организми са хормоните, и по-точно на мелатонина.

Неговото действие при функциониране на човешкия организъм е трудно да се надцени, тъй като регулира функционирането на ендокринната система, кръвното налягане, поддържа имунитета, оказва антиоксидантно действие, забавят се процесите на стареене.

Сутринта концентрацията на този хормон достига своя минимум, а към максимални стойности се доближава вечер, когато организмът се подготвя за сън.

Ако се опитаме изкуствено да продължим неговата активност, като променим заложените от природата биологични часовници, това до нищо хубаво няма да доведе.

Хоби, което ни носи удоволствие

Ако едни неща повишават хормона на стреса в организма, то любимото увлечение, което носи удоволствие и удовлетворение го понижава. Още повече днес хобито – това е едва ли не е възможност да се изход на натрупалото се решение, така да се каже да се изпусне парата.

Не е важно какво е това – четене, свирене на музикални инструменти или пързаляне. Учените от Холандия провеждат експеримент и установяват, че в тази посока са най-полезни дейностите сред природата – градинарството.